Jože Tanko Mateju Toninu: “S sodelovanje pri levičarski ustavni reformi sodstva ne boste rešili ne sodnih zaostankov, ne nekvalitete sojenja”

Foto: Nova24TV

Da je slovenski sodni sistem slab vedo mnogi, vendar za razliko od nekaterih na eni strani nekateri to priznajo, na drugi pa nekateri o tem raje molčijo iz takšnih ali drugačnih vzgibov. Kljub temu, da je slovenski sodni sistem slab pa je vprašanje, če je potrebno za vsako ceno sedaj sprejeti spremembe, ki jih predlaga koalicija in jih podpira tudi NSi. V največji opozicijski stranki namreč opozarjajo, da gredo predlagane spremembe imenovanja sodnikov v povsem napačno smer in pomeni popolno politizacijo sodnega sistema.

Kljub vsem tem opozorilom v NSi trdijo, da je potrebno sprejeti predlagane spremembe in hkrati SDS očitajo, da si ne želi depolitizacije sodstva. V omenjeni stranki so šli cel tako daleč, da se je o tej temi sam predsednik stranke Matej Tonin obregnil ob Janeza Janšo in ga obtožil, da si ne želi depolitizacije sodstva. Kljub temu pa kažejo nekatere stvari, da predlagane spremembe, ki jih zagovarja tudi NSi ne bodo rešile našega sodnega sistema.

Tako je poslanec SDS Jože Tanko Mateju Toninu pojasnil: “S sodelovanje pri levičarski ustavni reformi sodstva ne boste rešili ne sodnih zaostankov, ne nekvalitete sojenja, … in še vedno ne bo nobenih ukrepov sodnega sveta zoper slabe sodnike. Le javne volitve sodnikov boste spremenili v tajno imenovanje. “Čestitke” za pogum.”

Vir: X