Jurij Toplak za Pravno prakso: “”Čemu molk odvetnikov ob napovedanem skrivanju sodne prakse? Slovenska sodišča in sodi svet so namreč med najbolj netransparentnimi v Evropi.”

Foto: Nova24TV

V Sloveniji so redki pravniki, ki s pokončno držo in zagovarjanjem pravnih norem upajo izreči kakšno krepko na račun slovenskega sodstva. Eden takšnik je dr. Jurij Toplak, ki je vedno pripravljen opozoriti na škodljive posledice pravne ureditve v Sloveniji, ki jih ta lahko povzroči državljanom. Tako je ravnal tudi v primeru napovedi ministrstva za pravosodje, da sodbe sodišč naj ne bi bile več javne.

Za Pravno prakso je napisal svoje razmišljanje na to temo in ga naslovil “Očitna neresnica, da so sodbe povečini objavljene na spletu”. V svojem razmišljanju tako dr. Toplak navaja, da je že pred 18 leti pozval k javni objavi vseh sodb slovenskih sodišč. Kot navaja takrat še niti slutiti ni bilo mogoče, da se nam lahko v prihodnosti zgodi popolno zaprtje dostopa do sodb sodišč.

V svojem razmišljanju poudarja, da se nekateri v vodstvu ministrstva in sodstva zavzemajo za skrivanje sodb pred javnostjo. Pri tem pa se dr. Juriju Toplaku zastavlja vprašanje zakaj ob vsem tem molčijo tudi odvetniki. Sam namreč težavo vidi v tem, da si slovenska sodišča in sodni svet med najbolj netransparentnimi v Evropi. In to je več kot očiten razlog, da bi morale biti sodbe javno dostopne.

Vir: X in Pravna praksa