Jutri v Črešnjicah romanje k Rožnovenski Materi božji

Foto: Pixabay

Kristjani že več kot 400 let obeležujejo praznik Rožnovenske Matere Božje. Praznik je je nastal zaradi vse večje grožnje Turkov krščanski Evropi. Zaradi tega je papež Pij V. vse evropske vladarje prosil za združitev pomorskih sil, ljudje pa naj z molitvijo rožnega venca kličejo pomoč Matere Božje v boju proti Turkom.

Evropa je 7. oktobra davnega leta 1571 v Lepantu v pomorski bitki premagala Turke in papež je zmago pripisal Marijinemu varstvu. Zaradi tega je določil, da se naslednje leto v spomin na zmago 7. oktobra obhaja praznik Marije Zmagovalke. Leta 1913 je papež sv. Pij X. določil, da se god Rožnovenske matere Božje obhaja 7. oktobra. Ob tem naj še povemo, da se je trem pastirčkom v Fatimi Marija zadnjič prikazala 13. oktobra, ko se je predstavila kot Kraljica rožnega venca.

V spomin na te dogodke in še nekatere druge, povezane s tem praznikom, bodo letos v nedeljo, 7. oktobra v Češnjicah organizirali romanje k Rožnovenski Materi božji. Ob 10. uri bo Procesija z Najsvetejšim, sledila bo slovesna sveta maša pri kateri bo bogoslužje vodil mariborski metropolit v pokoju, msgr. dr. Franc Kramberger. Po maši bo sledila pogostitev s kruhom in pijačo. Zato vse vabijo, da se jim v nedeljo pridružite v Črešnjicah.

M.I.