Napovedi vremenoslovcev so se v zadnjih dneh uresničile, močno se je ohladilo. Sneg je znova pobelil višje ležeče predele, kmetovalci pa so najbolj zaskrbljeni zaradi jutrišnjega jutra, saj naj bi temperature padle tudi pod ničlo. Pred pozebo se da rastline vsaj delno zaščititi še večer pred napovedano slano, poroča spletni portal Novega tednika.

Meteorolog agencije za okolje Brane Gregorčič je opozoril, da bo torkovo jutro najbolj mrzlo in da se bo od srede naprej ozračje spet grelo. Po njegovih besedah bo verjetno nekaj mraziščnih leg, ki so zatišne, zavetrne, kjer bo jutri zjutraj tudi slana. Tudi v naslednjih dneh bo vreme še nestanovitno, vendar še kakšne izrazite ohladitve ni na vidiku.

Predsednik društva Učni sadovnjak Jernej Mazej svetuje, da ljudje s sajenjem plodovk počakajo še vsaj teden dni, da se vreme ustali, pa tudi temperatura zemlje še ni takšna kot je bila lani ob istem času, poroča Novi tednik.

Ledeni možje godujejo sicer med 12. in 14. majem, tokrat pa so nas obiskali teden dni prej. Opozarja pa Jernej Mazej, da se vreme lahko močno ohladi še konec maja, okoli majske polne lune.

Vir: nt-rc.si