Včeraj je bilo opravljenih rekordno število testov, in sicer kar 2758, potrjenih je bilo 108 novih okužb, je na začetku današnje novinarske konference poudaril uradni govorec Jelko Kacin

Situacija v Sloveniji je trenutno boljša kot drugje po Evropi, je dejal uradni govorec, zato Vlada RS pozorno spremlja dogajanje, do nadaljnjega pa se želimo izogniti kakršnim koli bolj restriktivnim ukrepom. Število testov se bo povečevalo, obdelava se bo razpršila po laboratorijih širom Slovenije, je poudaril, in hkrati javnost, naj spoštuje preventivne ukrepe, tudi ko se gre za zasebna druženja.

V nadaljevanju je povedal, da zdravstveni inšpektorat še naprej izvaja nadzor nad upoštevanjem nošnje mask. Včeraj so tako obiskali 139 različnih objektov, skupaj tako že 837, kjer so poleg upoštevanja priporočil NIJZ preverjali predvsem obvezno nošenje maske in sicer  83 gostinskih obratov, 50 trgovin  in 6 prireditev. Tudi včeraj pa niso izdali nobene globe zaradi neuporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih. Neskladnosti v zvezi z razkuževanjem rok prav tako ni bilo ugotovljenih.

Opravljenih je bilo tudi 124 nadzorov spoštovanja odločb o odrejeni karanteni. Skupno število izvedenih nadzorov je 21.977, izrečenih pa je bilo 199 prekrškovnih sankcij, od tega 1 obdolžilni predlog zoper mladoletno osebo, 11 opominov, 68 odločb z izrekom globe in 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.800 evrov.

Vir: Vlada RS