Kaj bodo dejali v KUL na številke, ki ne lažejo? Slovensko gospodarstvo po mnenju The Economista drugo najuspešnejše v času epidemije!

Foto: Twitter (Jože Biščak)

The Economist je objavil raziskavo s katero so prikazali katere države – gospodarstva so se v času epidemije najbolje in katere najslabše odrezale v boju z epidemijo. Slovenija je po mnenju Economista zasedla 2. mesto, kar pomeni, da je za Dansko, ki je zasedla 1. mesto, sprejemala najboljše odločitve za ohranitev kondicije gospodarstva.

The Economist ugotavlja, da je večina najbogatejših držav OECD že pred nekaj meseci dosegla proizvodnjo, ki je presegala raven pred pandemije. Države so v tem času beležile bistveno nižjo brezposelnost, kot so jo imele pred pandemije. V sklopu raziskave so pri Economistu preverjali pet gospodarskih in finančnih kazalnikov: BDP, dohodke gospodinjstev, uspešnost na borzi, kapitalsko porabo in zadolženost države.

Slovenija se je v raziskavi uvrstila na 2. mesto takoj za Dansko. Tako so se v boju z gospodarskimi posledicami epidemije slabše od Slovenije odrezale, Švedska, Norveška, Čile, Irska, polska, Nizozemska, Združene države Amerike. Najslabše so se kot kaže raziskava Economista na gospodarskem področju z epidemijo odrezale Nemčija, Japonska, Velika Britanija in Španija.

Komentar na raziskavo Economista je podal tudi Miro Haček, ki je ob tem zapisal, da bi bilo v Sloveniji veliko bolje, če bi se v letu 2022 pogovarjali o številkah namesto o ideologiji.

Prav tako je svoje mnenje podal Edvard Kadič, ki je zapisal, da rezultati kažejo na odličen strateški pristop in taktične ukrepe s prejete s strani Vlade Republike Slovenije. Jože Biščak pa je prepričan, da bodo prave zmagovalke epidemije države, ki bodo v najboljši kondiciji.

Vir: Twitter