Kaj pomeni nova svoboda v medijih – zaradi kritičnega poročanja o Alenki Bratušek RTV Slovenija ukinila oddajo

Foto: Zajem zaslona YouTube (RTV Slovenija in Top News)

Mnogi med vami se še spomnite oddaje Pogledi Slovenije, ki so jo predvajali na RTV Slovenija. Oddaja je bila tako rekoč ukinjena čez noč, pri tem pa ni bilo nobenega pompa s strani domnevnih “neodvisnih” sindikatov na RTV Slovenija in protestov. In zakaj je bilo temu tako? Ker kot kaže se je poročalo o njihovih oziroma ljudeh o katerih se kritično ne sme poročati.

Kot poroča Nova24TV naj bi bila oddaja na hitro ukinjena na predlog Janeza Lombergarja, ki naj bi podlegel pritiskom, ker se je kritično poročalo o takratni predsednici vlade Alenki Bratušek in je razkrila tajkunsko-politične povezave. Oddajo sta vodila Uroš Slak in Bojan Traven. Nova24TV še navaja pojasnila Uroša Slaka glede ukinitve omenjene oddaje: “Gre za politično odločitev, ker nama je bila ta sporočena po oddaji o Mercatorju, kjer sva razkrila, da je prišlo do sestanka med predsednico vlade Bratuškovo in direktorjem pivovarne Laško in Mercator, na katerem so govorili tudi o prodaji Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoroviću. Vodstvo RTV Slovenija se je zavezalo, da bo uvrstilo oddajo Pogledi Slovenije v jesensko programsko shemo, ki jo bodo obravnavali programski svetniki.” 

Uvrstitev oddaje v jesensko programsko shemo naj bi po besedah Slaka ves čas zagovarjala tudi takratna odgovorna urednica informativnega programa Ksenija Horvat Petrovčič. Kljub temu bi si naj direktor RTV Slovenija Lombergar po zadnji oddaji o Mercatorju premislil in dejal: “Gre za politično odločitev, ker nama je bila ta sporočena po oddaji o Mercatorju, kjer sva razkrila, da je prišlo do sestanka med predsednico vlade Bratuškovo in direktorjem pivovarne Laško in Mercatorjem, na katerem so govorili tudi o prodaji Mercatorja hrvaškemu tajkunu Ivici Todoroviću.”

Po besedah Slaka naj bi bila zadeva za Bratuškovo tako neprijetna, da na novinarski konferenci ni želela odgovarjati na vprašanja novinarja Trudna in je to kasneje tudi zapustila. Slak je izrazil tudi prepričanje, da je še zelo malo novinarjev in intelektualcev, ki si upajo zapisati kaj kritičnega o Todorovićevem imperiju.

Celoten članek dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV