Kaj pomeni odstop predsednika Vlade Republike Slovenije za delo Parlamentarnih preiskovalnih komisij DZ RS?

Foto: DZ RS

V preteklih dneh je bilo veliko govora o razlogih odstopa predsednika Vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja. Seveda so se pojavile govorice, da bi naj k odstopu pripomogle tudi ugotovitve Parlamentarnih preiskovalnih komisij DZ RS in bi s to potezo lahko preprečili, da bi se sprejela končna poročila komisij, ki jih le-te v tem času pripravljajo. Ker je v tem času pred novinarje stopila le poslanka Jelka Godec, nas je v našem uredništvu zanimalo kaj o tem menijo predsedniki parlamentarnih preiskovalnih komisij in kako bo ta poteza vplivala na zaključek njihovega dela.
Spomnimo, da je ravno na dan, ko je v večernih urah predsednik Vlade RS podal svoj odstop Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja z nepravilnostmi pri nakupu in prodaji žilnih opornic v našem javnem zdravstvenem sistemu pod vodstvom poslanke Jelke Godec sprejela končno poročilo. Zato nas je zanimalo naslednje: »Kaj za delo vaše komisije pomeni odstop predsednika Vlade Republike Slovenije, glede na dejstvo, da ste ravno na dan odstopa dr. Mira Cerarja na seji vaše preiskovalne komisije sprejeli končno poročilo vaše komisije, kaj ta odstop pomenil za sprejemanje le-tega v Državnem zboru Republike Slovenije?« Poslanka Jelka Godec nam je zaupala, da je odstop predsednika Vlade RS pričakovala zato je delo in potek preiskovalne komisije načrtovala tako, da je prišlo zaključno poročilo na dnevni red seje preiskovalne komisije že v mesecu februarju. »Žal, zaradi trikratne nesklepčnosti na seji komisije, smo zaključno poročilo sprejeli šele 14. marca in tako bi lahko bilo poročilo obravnavano na zadnji aprilski seji DZ RS. Zaradi odstopa vlade pa se lahko zgodi, da redne aprilske seje ne bo.« je še povedala poslanka Jelka Godec. Zaključila je z besedami, da težko napove kaj se bo v naslednjih dveh mesecih dogajalo v Državnem zboru Republike Slovenije in težko napove kaj se bo dogajalo s sprejemanjem končnega poročila ter, da si bo prizadevala za sprejetje poročila na plenarni seji Državnega zbora Republike Slovenije.

Foto: SDS

Podobno vprašanje smo zastavili tudi predsedniku komisije, ki preiskuje nepravilnosti pri gradnji TEŠ 6, poslancu Matjažu Hanžku. »Kaj za delo vaše komisije pomeni odstop Vlade Republike Slovenije, glede na dejstvo, da prihaja čas, ko boste sprejemali končno poročilo vaše komisije me zanima kaj bo ta odstop pomenil za sprejemanje le-tega?« Matjaž Hanžek nam je povedal, da odstop Vlade Republike Slovenije na sprejetje njihovega poročila ne bo imel posledic. Je pa Matjaž Hanžek mnenja, da bo Državni zbor Republike Slovenije do konstitucije naslednje sestave deloval s polnimi pooblastili in da se bo kljub vsemu zgodila redna aprilska seja Državnega zbora Republike Slovenije, kjer naj bi poslanci obravnavali zaključno poročilo komisije, ki jo vodi. »Glede na to, da imamo že osnutek končnega poročila izdelan, predvidevam, da ga bo komisija sprejela v petek na seji.« je na koncu dodal še Matjaž Hanžek.
Foto: DZ RS

Tako predsednico kot predsednika parlamentarne preiskovalne komisije smo tudi povprašali ali menita, da so nekatere ugotovitve njunih komisij pripeljale do tega, da se je trenutna Vlada Republike Slovenije »ustrašila« določenih ugotovitev in je na ta način želela preprečiti, da bi prišlo do sprejetja končnih poročil, ker bi le-ta lahko razkrila nekaj kar si vladajoča elita ne želi?  »V teh dneh je bilo kar nekaj namigov, da naj bi vlada odstopila tudi zaradi poročil naše preiskovalne komisije in komisije, ki jo vodi moj poslanski kolega dr. Logar na bankah. Zato je tudi to ugibanje, verjetno.« je bil odgovor poslanke Jelke Godec. Poslanec Matjaž Hanžek pa je dejal, da bo njihovo poročilo kljub vsemu sprejeto v Državnem zboru Republike Slovenije in ne vidi težav, da bi ta poteza preprečila razkritje ugotovitev njegove preiskovalne komisije.
Za konec lahko dodamo, da bodo morali predsedniki parlamentarnih preiskovalnih komisij vložiti še veliko napora, da bodo sprejeta njihova končna poročila tudi na seji DZ RS, ker so odkrite anomalije tako velike, da bodo akterji poskušali storiti vse, da se le-te ne bi razkrile v javnosti.
 
M.I.