Kaj vam bo statistika SURS-a, da za hrano plačujete 20-odstotkov več, če Golob pravi, da so poskrbeli za 25-odstotno znižanje cen?

Foto: Zajem zaslona (Twitter/Andrej Hoivik)

“Predsednik vlade je v Državnem zboru pravkar povedal, da se je hrana po zaslugi spremljanja cen vlade v zadnjem letu pocenila za 25 %. Statistični rad očitno meri cene v neki drugi Sloveniji, kjer se je hrana podražila za 20%.” S temi besedami je Tilen Majnardi orisal nastop Roberta Goloba v Državnem zboru in dejanske podatke Statističnega urada Republike Slovenije.

Da kredibilnost ni ravno odlika trenutne vlade Roberta Goloba, so lahko ljudje že večkrat izkusili na svoji koži. Sedaj pa se je kot kaže pod njegovo vlado spremenila še terminologija statistike in merjenja parametrov. Ob razpravi v državnem zboru je namreč Robert Golob hitel poslance in javnost prepričevati kako uspešni so pri boju z inflacijo.

Na njegovo žalost pa ga številke Sursa postavljajo v izredno negotov položaj, saj te kažejo, da sta se hrana in pijača dejansko podražili za okoli 19-odstotkov. Kljub tem številkam se tudi vlada hvali s tem kako naj bi poskrbela za znižanje cen hrane. “Je v trgovinah kdo opazil znižanje cen hrane za 25 %? Ima vlada svoje trgovine kot leta 1947?” Pa je Janez Janša ob tem spraševal vlado in Roberta Goloba.

Hkrati je Janeza Janšo zanimalo, če lahko vlada odgovori na vprašanje, kako se ob pocenitvi več izdelkov in podražitvi manj izdelkov, skupna vsota poveča za 20 %.