Kako da je Marko Jug čez noč postal čudežni deček ministra Bešič Loredana?

Foto: SDS

Ob nastopu funkcije vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana, je Marko Jug napovedal, da bo to funkcijo opravljal začasno. Kot vse kaže so se v tem času razmere spremenile in je Jug spremenil svoje stališče ter januarja postal direktor s polnim mandatom.

Zaradi takšne nenadne spremembe stališč je vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec na zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje, vezano na to tematiko. Glede na dejstvo, da je v minulem tednu UKC zapustil tudi priznani češki strokovnjak za otroško srčno kirurgijo se v SDS sprašujejo, kako to, da je Jug čez noč postal “čudežni deček” ministra Bešič Loredana.

V poslanskem vprašanju tako Godčevo zanima kako, da si je Jug premislil in prevzel vodenje UKC Ljubljana s polnim mandatom. prav tako jo zanima, če je bila to nenazadnje želja samega ministra, hkrati pa jo še zanima, če lahko predstavijo, kako bodo prepolovili napovedano izgubo, ki jo obljublja Jug.

Celotno poslansko vprašanje lahko preberete v nadaljevanju:

Spoštovani minister,

pretekli teden ste v oddaji Tarča na TV Slovenija izrekli kar nekaj pohvalnih besed na račun novega generalnega direktorja UKC Ljubljana Marka Juga, med drugim ste dejali: »Mi smo prišli, spremenili smo, imamo opolnomočenega direktorja in če kaj, od tu dalje bo vse drugače.« Čeprav je Marko Jug ob nastopu funkcije v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana pred meseci dejal, da ga vodenje naše največje zdravstvene ustanove ne zanima, si je, čeprav iz neznanih razlogov, premislil, se prijavil na razpis in bil konec januarja letošnjega leta imenovan za polni mandat.

Gost zadnje oddaje Tarča je bil tudi Marko Jug, ki je v zvezi s poslovanjem UKC Ljubljana dejal: »Mi pa skrbimo zato, da procesi tečejo boljše. Kot vam pravim, znižali smo izgubo iz 50 na 25 milijonov v petih mesecih. Verjetno je to tudi učinek bolj poštenega delovanja.«

Zanima me:

1.     Ali ste v obdobju, ko je bil Marko Jug v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana, kadarkoli govorili z njim v zvezi s polnim mandatom in ga nagovarjali, da se prijavi na razpis?

2.     Ali vam je direktor UKC Ljubljana Marko Jug kadarkoli pojasnil, na podlagi katerih okoliščin in argumentov je spremenil prvotno stališče, da ne želi voditi UKC Ljubljana?

3.     Je Marko Jug zasedel mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana (tudi) na podlagi vaših želja?

4.     Katere izjemne sposobnosti ima Marko Jug, da je samo v petih mesecih vodenja uspel prepoloviti poslovno izgubo, in sicer za kar 25 milijonov evrov? Prosim za predstavitev glavnih metod dela, s katerimi mu je to uspelo.

5.     Ali je Svet UKC Ljubljana že potrdil zaključni račun za leto 2022? Če da, kdaj ga je potrdil? Če ne, zakaj ga še vedno ni?

Vir: SDS