V teh dneh bo minilo mesec dni od predčasnih parlamentarnih volitev in od dneva, ko so lahko državljani uporabili največjo moč v demokraciji – to so volitve, kjer lahko izrazijo svoje želje in pričakovanja skozi politične stranke, ki jim ponujajo dovršene in tudi manj ali celo nedovršene programe, za katere si volivci želijo, da bi se uresničili v naslednjih štirih letih. V teh dneh stranke pospešeno sestankujejo in opravljajo različne pogovore s katerimi želijo ustvariti večino in s tem pridobiti mandat za sestavo vlade.

Zato je dobro, da v teh dneh naredimo in prikažemo tudi analizo kako so se ljudje odločali na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 in kako na predčasnih parlamentarnih volitvah letošnjega junija. Podatki so predstavljeni, da lahko vidimo kakšen narobe svet je pri nas, da stranke, ki so dobile bistveno manj glasov od absolutne zmagovalke poskušajo narediti vse, da bi še vedno obdržale »status quo«, ki trenutno velja in na podlagi katerega lahko manipulirajo z lastnim narodom.

Primerjava volitev leta 2014 in 2018 je narejena za 5.volilno enoto za 1. volilni okraj, ki pokriva področje Šentjurja in Dobja. Iz analize rezultatov lahko vidimo, da je na letošnjih volitvah v tem okraju glasovalo 8.897 volilnih upravičencev ali 51,88 % vseh, ki so imeli na dan 3. 6. 2018 volilno pravico. Leta 2014 je svoj glas oddalo 8.585 ljudi ali 50,21 % volilnih upravičencev. Povemo lahko, da je kandidatka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, ki je bila že v preteklosti poslanka letos prejela 3.075 glasov oziroma 34,96 % vseh oddanih glasov. Za primerjavo naj povemo, da je leta 2014 poslanka prejela 2.139 glasov, kar je pomenilo 24,91 % vseh glasov. Tako so ji letos volivci namenili kar 936 glasov več.

Foto: DZ RS

Iz tega področja prihaja tudi kandidatka, ki je kandidirala na listi Stranke modernega centra in je bila v mandatu 2014-2018 tudi poslanka – Anita Koleša. Na letošnjih volitvah je prejela 976 glasov ali 11,09 % vseh oddanih glasov. V letu 2014, ko je še takrat Stranka Mira Cerarja tako no šalantno igrala igro novih obrazov je Anita Koleša prejela 2.814 glasov oziroma 32,77 % vseh oddanih glasov. To pomeni, da je bila Stranka modernega centra »uspešnejša« za -1.838 glasov. Seveda je to pomenilo, da so ljudje spregledali »delo« vladajočih elit in so ga temu primerno tudi nagradili.

So pa v Šentjurju dobili novega poslanca in to iz vrst DeSUS-a, kjer zanimivo njihov kandidat Robert Polnar javno govori, da bo trdno zastopal svoje stališče in ga ne zanima kaj govori in obljublja njihov predsednik Karel Viktor Erjavec. Zato je zanimivo zakaj je potem kandidiral? Ampak o tej temi kdaj drugič. Naš volilni sistem, ki je nadvse »pravičen«, je vstop v parlament omogočil kandidatu, ki je zasedel šele četrto mesto v 5. volilni enoti v 1. volilnem okraju in zbral vsega 635 glasov oziroma 7,22 % vseh oddanih glasovnic. In tudi pri DeSUS-u je zanimiva primerjava s predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018. Za svoje delo so bili letos nagrajeni z 252 manj glasovi kot leta 2014, ampak so kljub temu dobili poslanca.

In da zaključimo zanimivo je, da sedaj na vse pretege želijo koalicijo sestaviti stranke, ki so za primerjavo v 5. volilni enoti v 1. volilnem okraju s svojimi petimi kandidati (SMC, LMŠ, DeSUS, SD in Stranka AB) prejeli 3.289 glasov. Kandidatka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec pa sama kot je bilo že omenjeno 3.075 glasov. Kaj nam to pove o našem volilnem sistemu in trenutni vladajoči politiki? Volilni sistem je popolnoma »zgrešen« saj kandidat in stranka, ki s svojim delom prepriča volivce ni nujno tista, ki bo lahko krojila usodo in katere so ljudje zbrali, da bi  krojili njihovo usodo. Vladajoča politika pa si vsekakor želi, da bi ostala na oblasti, ker lahko s tem ohranja globoko državo.

 

M.I.