Ljubljana, 23. marec 2021 – Celovita strategija Komisije za zaščito državljanov in ublažitev negativnih socialno-ekonomskih posledic pandemije vsebuje tudi instrument SURE. Evropska komisija je v sklopu instrumenta EU SURE doslej v petih krogih izdala 62,5 milijarde evrov socialnih obveznosti s katerimi si želijo zaščititi največje možno število delovnih mest. S pomočjo instrumenta SURE je Slovenija doslej pridobila največ sredstev za podporo plač in zaposlenosti.

Že meseca februarja je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poudarila, da je Slovenija prejela dodatnih 913 milijonov evrov posojila, v sklopu instrumenta SURE za zaščito delovnih mest med epidemijo. Skupno je Slovenija za ohranjanje delovnih mest iz omenjenega instrumenta namenila 1,1 milijarde evrov.

Dr.  Matej Lahovnik, koordinator strokovne svetovalne skupine je že takrat poudaril, da smo bistveno v boljšem položaju kot lansko leto. Pomlad namreč prinaša pričakovanja o sproščanju ukrepov in s tem posledično večje kroženje denarja. Po navedbah dr. Lahovnika so podjetja še vedno relativno nizko zadolžena, prihranki prebivalstva pa so se povečali. Za Siol je še dodal: “Ustvariti moramo pogoje, da ljudje začnejo trošiti in da denar začne krožiti.

Več lahko preberete na spodnji povezavi.

 

Vir: Nova24TV

Uredništvo