Kako so na RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade pokazali kako že pri izbiri besed uporabljajo dvojne standarde

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

Novinarji RTV Slovenija se radi deklarirajo kot neodvisni in strokovni medijski delavci. A analiza, ki jo je pripravil Portal Plus kaže vse druga kot kaj takšnega in to že pri sami uporabi besed, s katerimi so opisali na eni strani nastop vlade Janeza Janše in na drugi nastop vlade Roberta Goloba. Vse to kaže, da je RTV Slovenija še daleč od politično nepristranskega in korektnega poročanja.

V analizi so spomnili tudi na to kako je vlada Janeza Janše doživela že prvi pogrom, ko so si člani vlade zaščitne maske nadeli samo za čas fototermina, potem pa so jih sneli. V nadaljevanju so opisali kako so novinarji poročali ob nastopu vlade Janeza Janše: “Tanja GOBEC: Odmevajo manj zaradi, seveda, epidemije, ampak zagotovo zamenjava direktorice Policije na prvi seji vlade ni običajna, še posebej, ker ni daleč čas, ko je Žan Mahnič takrat v vlogi Knovsa prišel na Policijo in nekako zažugal, da bo zamenjana. Takrat je v javnosti to izzvenelo kot neprimerno, v resnici pa je nakazovalo, da je vlada tako rekoč že sestavljena in da bo do zamenjave tudi res prišlo, in sinoči je. Neobičajno je, da niso zamenjali direktorja Sove; to pa naredi vlada po navadi že na prvi seji, ampak Rajko Kozmelj bo zagotovo razrešen tudi zaradi zadnjega spora, spet s Knovsom,” se je takrat glasilo poročanje RTV Slovenija.

Na Portalu Plus dodajajo komentar, da so takrat novinarji RTV Slovenija uporabili besede: zelo hitro zvrstile zamenjave, ni običajna (zamenjava), zažugal, v javnosti izzvenelo, neprimerno, neobičajno, spor, bo razrešen zaradi spora…

Na drugi strani so prikazali poročanje RTV Slovenija ob nastopu vlade Roberta Goloba, ko je bila komentatorka zopet enaka: “Tanja GOBEC: Začnimo s kabinetom predsednika vlade Roberta Goloba. Kabinet bo vodila Petra Škofic, dolgoletna in izkušena predstavnica, med drugim LDS-a, Goloba je spremljala vse od začetka kampanje. Za zunanje zadeve bo svetovalec Vojko Vovk, izkušen diplomat, služboval je na Hrvaškem in Italiji, Igor Mally bo svetovalec za evropske zadeve, bil je državni sekretar za to področje v več vladah. Univerzitetni profesor Anton Grizold bo, čeprav se ga je omenjalo za položaj ministra za obrambo, prav za to področje svetoval premierju. V kabinet se selita bivši dve bivši poslanki Pozitivne Slovenije oziroma SAB-a. Za strateško komuniciranje Melita Župevc ter Maša Kociper, ki bo pristojna za vez med vlado in parlamentom,” se je glasilo stališče na RTV Slovenija.

Pri tem je analiza omenjenega portala pokazala, da so pri Robertu Golobu uporabili besede: popolnitev, dolgoletna in izkušena predstavnica, izkušen diplomat, v več vladah, univerzitetni profesor, odvetnica….

Celoten članek je dostopen tukaj.

Vir: Portal Plus