Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil oziroma posodobil priporočila za izvajanje javnih prevozov, ki jih morajo upoštevati potniki. Ministrstvo za infrastrukturo je povzelo bistvena priporočila.

Nacionalni inštitut za javno zdravje RS (NIJZ) je pripravil oziroma posodobil priporočila za izvajanje javnih prevozov, ki jih morajo upoštevati potniki. Na ministrstvu za infrastrukturo povzemajo bistvena priporočila in obenem prosijo tako izvajalce kot uporabnike javnih prevozov, da priporočila NIJZ upoštevajo. Le tako bomo lahko uspešno omejevali širjenje koronavirusne bolezni in omogočili normalno življenje in delovanje vseh družbenih sistemov, saj bi ponovna zaustavitev javnega življenja pomenila preveliko gospodarsko in socialno breme za našo državo.

Ljudi z znaki akutne okužbe dihal (povišana telesna temperatura, kašelj, kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu…) pozivajo, da ne uporabljajo sredstev javnega prevoza potnikov.

Vse ostale pa prosijo, da si dosledno razkužujejo roke ob vstopu in ob izstopu iz vozila, vzdržujejo primerno  medsebojno razdaljo in seveda obvezno nosijo masko.

Imetnike subvencioniranih brezplačnih vozovnic za upokojence, osebe starejše od 65 let, invalide in vojne veterane prosijo, da v kolikor je to možno, potujejo, ko vozila niso polno zasedena, da se zmanjša nevarnost morebitnega prenosa okužb.

Podrobnejša priporočila in razlage najdete na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.