Iz Mestne Občine Celje so v svoji izjavi za javnost zapisali, da je voda v Šmartinskem jezuru v letošnji kopalni sezoni primerna za kopanje.

Šmartinsko jezero postaja vse bolj priljubljena točka tako za izlete, družine, ki živijo tako v bližnji kot daljni okolici, pohodnike, rekreativne športnike in nenazadnje tudi za turiste. V vročih poletnih mesecih se marsikateri obiskovalec odloči za plavanje v jezeru, zato so se na Mestni občini Celje odločili letos preveriti kakšna je kakovost vode v samem jezeru. Analizo so opravili strokovnjaki velenjskega podjetja EUROFINS ERIKO Slovenija d.o.o., ki je na podlagi izdelanega monitoringa kopalnih vod za Šmartinsko jezero ugotovilo, da je voda primerna za kopanje.

Samo vzorčenje so strokovnjaki izvajali v skladu s predpisano zakonodajo za kopalne vode v času poletne kopalne sezone. Tako so od začetka junija do konca avgusta odvzeli vzorce v sedmih različnih obdobjih. Po vsakem odvzemu vzorcev so na podlagi rezultatov analiz ocenili primernost vode za kopanje.

Podjetje EUROFINS ERIKO Slovenije d.o.o. je v svojem zaključnem poročilu zapisalo:  »Rezultati analiz vode iz Šmartinskega jezera kažejo dobro kakovost glede na mikrobiološke parametre. Fizikalno kemijski parametri ne odstopajo od normale, prosojnost vode je le nekoliko zmanjšana zaradi kalnosti vode. Vidne nečistoče in prisotnost površinske gošče nismo zaznali v nobenem vzorčenju, prav tako ni bilo opaziti razrasti makroalg. Kisika je bilo v jezeru na površini dovolj, prisotnosti mineralnih olj in fenolov pa nismo zaznali. Na podlagi analiz ocenjujemo, da je voda primerna za kopanje.«

 

M.I.