Včeraj smo objavili, da je predsednik vlade Janez Janša  prejel pisni predlog za razrešitev Aleksandre Pivec z mesta podpredsednice vlade in ministrice za kmetijstvo, a kakšni so scenariji?

Kakšni so možni scenariji DESUSA?

  • Po nekaterih informacijah Janša kljub vsemu temu ne bo pretirano hitel z razrešitvijo Pivčeve, ampak bi se zadeve lahko vlekle praktično do kongresa, torej do konca novembra, kjer Pivčeva za zdaj še vedno napoveduje novo kandidaturo za predsednico stranke. Opozicija sicer tudi za morebitno interpelacijo nima dovolj glasov. Tudi, če to podpre DESUS, jim zmanjkata dva glasova.
  • Janša bi Gantarju in poslanski skupini Desusa lahko predlagal tudi zamenjavo resorjev, namesto kmetijskega ministrstva dobijo ministra brez listnice, ki bi vodil Demografski sklad in obdržijo ministrstvo za zdravje, Pivčeva pa bi ostala ministrica za kmetijstvo.
  • Kot se slišijo govorice se lahko zgodi, da bi že oktobra, potem ko iz vlade leti Pivčeva, odstopil še Gantar, poslanci Desusa pa bi pod izgovorom, da se “tako pač ne da več delati” – zapustili vlado, piše Požareport.

No seveda je scenarijev veliko, še več pa ugibanj. A dejstvo je eno DESUS je do sedaj mešal štrene prav v vsaki vladi, neglede na to, kdo je bil ne oblasti.

Avtor MG, e-maribor.