Kandidat SDS Anton Šturbej o pomenu Calske gorce za turizem v Rogaški Slatini

Foto: Anton Šturbej

Kot vsako leto, so se tudi letos zbrali na občnem zboru člani Vinogradniškega društva Rogaška Slatina. Njihovo srečanje se je odvijalo v Calski gorci v Cerovcu, saj je ta objekt od leta 2000 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Moje srečanje s predsednikom društva Ivanom Mijoškom je bilo naključno. Pogovor se je začel odvijati na temo vinogradništva, predvsem pa o njihovi skrbno obnovljeni zidanici, ki je namenjena promociji društva. Ker sem ljubitelj kulturne dediščine je bilo zanimanje za to zidanico še toliko večje.

Ivan Mijošek je znan strokovnjak na področju vinarstva in kletarstva. Je ugleden član Združenja slovenskega reda vitezov vina, obenem še konzul viteškega omizja Celje.  Je uveljavljen pridelovalec vin in viden član v društvu vinskih vitezov. Ker je predsednik opazil moje zanimanje za zgodovino Calske gorce, me je povabil na ogled tega spomenika. Zidanica je v celoti obnovljena z izrednim občutkom za ohranitev kulturne dediščine. Pri obnovi so pomagali vsi člani vinogradniškega društva že v času predsedovanja Francija Jankoviča in nadaljevali z delom, ki ga je vodil zdajšnji predsednik Ivan Mijošek.

Reprezentančno obnovljen objekt ima svoj namen, kjer se odvija promocija vin, turizma, gospodarstva in prenos dragocenega znanja vinogradnikov na mlajše rodove. Pridni člani vinogradniškega društva so tako uspeli z dobro izpeljanim projektom. Občinska uprava skupaj županom Rogaške Slatine, mag. Brankom Kidričem je prepoznala moč vinogradniške duše, zato so društvu pomagali pri realizaciji obnove, ter Calsko gorco iztrgali iz objema propadanja. Lahko smo ponosi, da so vinogradniki uspeli ohraniti ta zgodovinski biser, ki se nahaja na izjemni lokaciji. V zidanici se tako nahajajo »tabernaklji«, ki so bili namenjeni shranjevanju kakšne salame, steklenice vina, kosu kruha za lastnika in za nenajavljene goste. Ohranjali so ustrezno temperaturo vinu ter hrani naravne arome. V prostorih, ki se nahajajo v prvem nadstropju se začuti življenjska skromnost lastnika in njegova vera v boga. V največji sobi se na osrednjem zidu nahaja križ in večja miza za obedovanje. Pogled skozi okno ponuja bogat razgled v dolino Cerovca in v daljno okolico. Na samem vhodu v hišo je možno opazovati delo pridnih in skrbnih vinogradnikov.

Med vinogradniki sem srečal nekaj prijateljev in prijaznih ljudi med njimi tudi župana mag. Branka Kidriča. Moja bojazen, da pa vendarle nisem izbral pravi čas za ogled Calske gorce je bila odveč. Vinogradniki imajo v tem času največ pogovorov o letini, ki jih čaka, o ukrepih, ki se bodo izvajali na  posameznih vinogradniških legah, ter o skrbi za ta čudovit spomenik.

Moje zanimanje za tovrstno nepremično kulturno dediščino izhaja iz otroških let, iz pripovedovanja mojega starega očeta in iz okolja iz katerega izhajam. Rodil sem se v Trških gorcah nad Rogatcem. Ta kraj je nekoč dobil ime prav po vinogradih, ki so na teh legah dajali najboljša vina bogati trški gospodi. Tako obstaja še nekaj ostankov od ruševin, ki spominjajo na skromne ali bogatejše kleti, glede na socialni status lastnikov. Pripovedovanja o teh tematikah so se odvijala predvsem na kolinah-furežah. Govora je bilo o ponosnih viničarjih, njihovem življenju, trdem delu v vinogradih, kako so po celodnevnih opravilih v vinogradih zaspali ob sveči ali brleči petrolejki.

Foto: Anton Šturbej

Prav lega Calske gorce in njen arhitekturni pojav je v meni vzbujal posebno domišljijo, prav tako delo gospodarja, ki je obdeloval tako strmo ležeči vinograd. Ta  je iz vzhodne strani zaščitena pred vetrom in z jugozahodne strani nekoliko pomaknjena v notranjost pobočja. Tako zadrži toploto še dolgo v noč in pomaga orkestru čričkov pri izvedbi glasbeno bogatega nočnega življenja.

Kasneje se je pogovoru pridružil predsednik vinogradnikov iz sosednje Hrvaške, ki zelo ceni strokovnost svojih vinogradniških prijateljev. Spregovorila sva o njihovih sortah vin, kot je Krapinska belina in celo nam manj znani sorti Sokol, ki so jo nekoč pridelovali menihi iz reda Franjevcev v Klanjcu.

Zelo zanimiva druščina vinogradnikov z izjemnim poznavanjem vinogradništva in kletarstva daje izjemne rezultate pri ocenjevanju vin tako doma, kot v tujini. Vinogradniki s tako kvalitetnimi vini razvijajo kulturo pitja vina, posebej če je ta žlahtna kapljica postrežena v prefinjeno izdelanem kristalu Steklarne Rogaška. Prav tako člani izkazujejo spoštovanje do dela v izjemno zahtevnih okoliščinah. Prihodnost mladih vinogradnikov je odgovorno, saj prevzemajo delo svojih prednikov, ki zajema bogato dediščino. Izjemen napredek vinogradnikov se kaže po letu 1995, saj se člani nenehno izobražujejo, izmenjujejo izkušnje in znanja ter vse našteto prenašajo na mlajše rodove. Njihovo delo in trud sta pomembna za razvoj turizma. Posebna vrednost Calske gorce je dovršeno prenovljen ambient, skrbno urjena okolica, kjer se lahko izvedejo različni dogodki, ki privabijo marsikaterega popotnika. Ta kulturni spomenik, ki je obdan s prečudovitimi vinogradi je tisto, kar povezuje in bogati člane vinogradniškega društva. In vse to želijo prepustiti bodočim generacijam, za kar sem zelo vesel in se za to vsem lepo zahvaljujem za bogato doživet nedeljski dopoldan.

V poduk nam naj bo njihova modrost »Zaradi dobre vinske kapljice reveži postanejo bogataši, nesrečni srečni, skregani prijatelji, bolni zdravi in celo neumni pametni«.

 

Anton Šturbej mag. managementa