Državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler in svetovalec ministra Boštjan Šefic sta včeraj nenapovedano obiskala postojnski center za tujce, kjer je več nevladnih organizacij v torek pripravilo protest zaradi po njihovem mnenju nedostojnih razmer. Kangler je po obisku ocenil, da ni bilo razlogov za omenjene proteste.

Kot so zapisali na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve, si je državni sekretar ogledal vse prostore, vključno z bivalnimi enotami. Z videnim je bil zadovoljen, saj so pogoji za bivanje po njegovi oceni zelo dobri. Nastanjene osebe imajo med drugim na voljo televizijo, internet, prostore za športne aktivnosti, zdravstveno osebje.

V centru je trenutno nastanjenih 96 tujcev, največ jih je iz Pakistana, Maroka, Afganistana in Alžirije. Od vseh nastanjenih je 55 tujcev v postopku mednarodne zaščite, za ostale pa urejajo vračanje v sosednje države na podlagi dvostranskih sporazumov ali vračanje v domovino.

Kangler je še posebej pohvalil zaposlene za njihovo profesionalno in zahtevno delo. Ti so posebej specializirani za sodelovanje s tujimi veleposlaništvi glede identifikacije tujcev in usposobljeni za opravljanje spremstva na letalih.

Tudi zdravstveno oskrbo je Evropski odbor za preprečevanje mučenja in nehumanega ter poniževalnega ravnanja ali kaznovanja po navedbah ministrstva ocenil kot dobro prakso.

Kot so še poudarili na ministrstvu, je bil postojnski center v zadnjih letih obnovljen in posodobljen, zato zagotavlja vse standarde glede varovanja človekovih pravic in nudenja ustreznih bivalnih pogojev v času omejitve gibanja.

Ob tem je Kangler pozdravil tudi samoiniciativnost vodstva centra pri črpanju sredstev iz evropskega sklada za azil, migracije in vključevanje, od koder so samo lani za oskrbo, vračanje, nadgradnjo zmogljivosti in bivalnih pogojev centra prejeli več kot 800.000 evrov evropskega denarja.

Po nedavnem protestu se je ta teden odzval tudi varuh človekovih pravic. Kot so zapisali, so z razmerami seznanjeni in jih podrobno obravnavajo, svoje ugotovitve pa bodo predstavili po zaključeni obravnavi zadeve.

V nevladni organizaciji Delovna skupina za azil pa opozarjajo, da v centru prihaja do hudih zlorab človekovih pravic. Zaprti tujci po njihovih navedbah pripovedujejo, da je center slabši kot navaden zapor, saj tam vsaj veš, zakaj si zaprt in koliko časa boš ostal, lahko dobiš odvetnika, tu pa si prepuščen na milost in nemilost enega inšpektorja.

Poskusi samomorov so zato nekaj vsakdanjega, prebivalci centra se zato upirajo in zahtevajo svobodo, javnost pa poskušajo na brezupen položaj opozoriti s protesti in gladovnimi stavkami, so še sporočili iz omenjene skupine.

Na policiji so očitke nevladnih organizacij zavrnili in zatrdili, da vsi postopki potekajo v skladu z nacionalno in evropsko zakonodajo ter mednarodnimi konvencijami.

Avtor: Demokracija