V ponedeljek so zabeležili kar 398 novih okužb, kapacitete v bolnišnicah pa so skoraj zapolnjene. Virus se še vedno najbolj širi med zdravstvenimi delavci, v izobraževalnih ustanovah pa delež okuženih še vedno ostaja nizek. Okužbe se še naprej širijo tudi v socialnovarstvenih zavodih. Vladni govorec Jelko Kacin poziva k odgovornemu ravnanju in preklicu vseh praznovanj, kjer bi se lahko virus še bolj širil. V zadnjih dneh so opazili porast okužb v kočah in lovskih kočah, zato vlada poziva lovske družine, da takšna druženja onemogočijo. Vlada se bo še  danes sestala v krizni sestavi, kjer bo skupaj s stroko določila ukrepe v skladu z drugim valom epidemije. Pri tem obstaja možnost zaprtja gostinskih lokalov, fitnesov, omejevanje strank pri frizerju in kozmetičarkah, prepoved verskih obredov in porok v posameznih občinah ali regijah ter karantene posamezne občine ali regije. 

V ponedeljek je bilo ob opravljenih 3308 testiranjih potrjenih kar 397 primerov. Nacionalni inštitut za javno zdravje je bil obveščen še o enem slovenskem državljanu, ki je bil pozitiven na testiranju v tujini. Skupno število torej prinese 398 pozitivnih oseb na covid-19. Enako kot dan prej je delež pozitivnih primerov glede na opravljene teste znašal  dvanajst odstotkov. Bolniško oskrbo je potrebovalo že 180 okuženih, 32 jih je bilo na intenzivni negi, štiri osebe so umrle. Po besedah Kacina število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh zdaj znaša 179.

Epidemiološka poizvedovanja danes še potekajo, podatki obdelani do novinarske konference pa kažejo približno enako sliko kot v zadnjih dnevih, oziroma v zadnjih tednih. Virus se še vedno najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in med zaposlenimi na šolah, čeprav je delež vseh okuženih v izobraževalnem sistemu še naprej zelo nizek.

Avtorica Sara Rančigaj, več lahko preberete tukaj.