Slovenski kulturni praznik, ki ga najpogosteje označujemo s sopomenko Prešernov dan, ne bi smeli nikoli politično zlorabljati za preračunljive, povsem dnevnopolitične delitve slovenskega naroda ali ga omalovažujoče razvrednotiti s figo v žepu, kaj šele z ideološkim sovražnim govorom. Enako naj bi veljalo tudi za vsakoletno osrednjo državno proslavo na predvečer Prešernovega dneva. Drži, že večkrat smo bili žal priče povsem očitni zlorabi odra, na katerem je potekala katera od osrednjih državnih proslav. In prav ta oder so včeraj znova “naključno” izrabili za nepojmljivo zavrženo omalovaževanje pomena našega kulturnega praznika in največjega ali vsaj enega izmed zagotovo največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna ter njunega pomena za Slovence in Slovenijo.

Da marsikaj od tistega, kar smo videli in slišali na včerajšnji osrednji praznični prireditvi ob našem kulturnem državnem prazniku (proslavo so v živo kot vsako leto predvajali tudi na prvem programu TV Slovenija) – dogodek je napovedoval (povezoval) Tadej Toš, med nastopajočimi pa so bili poleg drugih Robert Pešut – Magnifico, Schatzi, Iztok Mlakar, Vasko Atanasovski -, smo se, če tega morda nismo slutili že vnaprej, dokončno lahko prepričali med nastopom Magnifica. Ko je Magnifico zapel verze, za katere je že France Prešeren, ja, ko je bil še živ, ogorčeno dokazoval, da on ni njihov avtor, da mu jih nekateri zlonamerno pripisujejo oziroma poskušajo pripisati iz le njim znanih razlogov.

Čemu Magnifico in čemu tako?
In o čem je včeraj (za)pel Magnifico? Med drugim o tem, češ da se nunam trebuhi redé, ker se farjem porivat pusté itn. Bi takšna “poezija” spadala na kulturno proslavo pred Prešernovim dnevom, če bi jo vsaj bil res napisal Prešeren? Pravzaprav ne, vendar je celo še huje: Prešeren je avtorstvo teh verzov zanikal in se o tem, da mu jih lažno pripisujejo ogorčeno potožil celo Ani Jelovškovi. Pa tudi, če bi obstajal dovolj resen dvom, ker je Prešeren je kako svoje avtorstvo zares zatajil že zaradi policije, ki mu je občasno dihala za svobodoljuben ovratnik, ne bi bilo primerno prav takšnih verzov tendenciozno prepevati na osrednji državni proslavi v 21. stoletju.

Avtor Jadran Vatovec, več lahko preberete tukaj.