Kdaj bodo ljudje spregledali? Novinarji RTV Slovenija kot priče na strani Vlade RS in to je sedaj njihovo neodvisno novinarstvo

Foto:iStock

Mimogrede, nov slovenski unikum: novinarji kot priče na strani Vlade RS pred Ustavnim sodiščem. To pa so neodvisni novinarji,” je odločitev vlade komentiral novinar Bojan Požar. Vlada RS namreč Ustavnemu sodišču predlaga javno obravnavo Zakona o RTV Slovenija, hkrati pa predlaga zaslišanje nekaterih novinarjev tam zaposlenih.

Da vlada ljudi prepričuje v depolitizacijo RTV Slovenija, hkrati pa počne ravno nasprotno je verjetno danes mnogim že popolnoma jasno. Prav tako je mnogim jasno, da si nekateri tam zaposleni gredo namesto neodvisnega novinarstva, politični aktivizem, ker želi trenutno vodstvo pluralizirati javni servis.

Sedaj je vlada šla celo tako daleč, da Ustavnemu sodišču predlaga javno obravnavo Zakona o RTV Slovenija in hkrati predlaga zaslišanje zaposlenih na RTV Slovenija. Tako želijo, da se zasliši Ksenijo Horvat, Igorja E. Berganta in Roberta Pajeka, ki opravlja funkcijo predsednika sveta delavcev RTV Slovenija. V prvih dveh primerih gre za novinarja, ki spadata v kategorijo novinarjev, ki s svojim delom v zadnjem obdobju bolj spominjata na politični aktivizem kot neodvisno novinarstvo.