Kje so obljubljene pokojnine s strani stranke DeSUS?

Predsednik države Borut Pahor je 14. 4. 2018 razpisal nove parlamentarne volitve, ki se bodo pri nas odvile 3. 6. 2018. Parlamentarne stranke so neke vrste boj za glasove volivcev začele že v preteklem obdobju, ampak pravi boj za glasove se bo pričel odvijati 3. 5. 2018, ko se bo uradno pričela volilna kampanja. In kot je pričakovati bo DeSUS ponovno »napadel« z vsemi »topovi« kako se bodo borili za upokojence, da so edina stranka, ki se bori za njih ter nenazadnje kako slabo se bo odvijalo naslednje mandatno obdobje, če v Državnem zboru Republike Slovenije ne bo stranke DeSUS.
Kljub vsemu spomnimo na desetletje stare obljube njihovega predsednika Karla Erjavca, ki je v takratni volilni kampanji vsem upokojencem zagotavljal minimalno 1000 evrov pokojnine. Seveda v naslednjih letih teh obljub ni izpolnil, kljub temu, da je bil koalicijski partner vseh vlad od leta 2008 do leta 2018. Danes, ko ga kdorkoli povpraša o teh obljubah zatrjuje, da se ga je napačno citiralo in njegove navedbe izvzelo iz konteksta. Največja parodija so bile besede, ki jih je na nedavni novinarski konferenci izjavil njihov predsednik. Povedal je namreč, da je stranka DeSUS izpolnila predvolilne obljube izpred štirih let na področju pokojnin. Erjavec je nadaljeval, da se po njihovi zaslugi v teh štirih letih pokojnine niso znižale, ampak so se celo povečale.
Po vsem tem prihajamo do največjega bistva vsega skupaj. Za koga in za kakšne pokojnine se bori DeSUS pod vodstvom Karla Erjavca. V mesečnem statističnem pregledu februar 2018 lahko vidimo, da je v Sloveniji bilo v letu 2016 še vedno skupaj 11.884 oseb, ki so prejemale pokojnino na podlagi 232. člena ZPIZ-1 ali 161. člena ZPIZ-2 in sicer iz naslova Udeleženci NOB, udeleženci španske vojne, narodni heroji, nosilci Partizanske spomenice 41. Za ta namen je morala država nameniti skupaj 18.321.146 evrov. Na podlagi teh podatkov lahko hitro izračunamo, da je tako povprečno na eno osebo država namenila 1.541,67 evrov. In kljub vsemu na tem mestu velja opozoriti, da je od druge svetovne vojne minilo že 73 let, pri nas pa je še vedno toliko upravičencev do teh pokojnin, hkrati pa mineva od konca španske državljanske vojne 79 let.
In seveda, da v nadaljevanju postrežemo še z nekaterimi drugimi podatki. Prejemnikov pokojnine iz naslova Vojni veterani TO Republike Slovenije je bilo v letu 2016, 3.530 in zanje je država namenila 4.512.247 evrov. Kar je v povprečju 1.278,26 evrov na osebo in ti ljudje so se borili, da lahko danes nenazadnje vsi upokojenci prejemajo pokojnino, ker če ne bi bilo teh oseb, kakšne bi bile pokojnine v kolikor ne bi prišlo do osamosvojitve Slovenije? Povprečna pokojnina v tem letu je znašala 614,64 evrov. In sedaj poglejmo konkreten izračun za koga se je usklajevanje pokojnin v letu 2017 res poznalo. Tako imenovani borci so v letu 2017 k svoji pokojnini v povprečju na mesečni ravni prejeli 17,73 evrov več, kar je 212,75 evrov. Vojni veterani TO Republike Slovenije so po uskladitvi pokojnin v letu 2017 v povprečju prejeli mesečno pokojnino višjo za 14,7 evrov, kar pomeni na leto 176,4 evrov, seveda so najmanj prejeli prejemniki povprečnih pokojnin, saj jim je usklajevanje v letu 2017 na mesečni ravni prineslo 7,1 evrov ali letno 84,8 evrov.
Zaradi tega se ob teh izračunih dejansko postavlja vprašanje za čigave pokojnine se bori stranka DeSUS, če se seveda za to sploh bori? Hitro lahko ugotovimo, da se bori za privilegirane pokojnine že zdavnaj preživetega sistema ne pa za pokojnine zaslužnih za samostojnost Slovenije in delavk ter delavcev, ki so dejansko ustvarjali državo.

Foto: mag. Jelena Konda

Ker je naše uredništvo zanimalo kako je dejansko upravičeno in pošteno dodeljevanje teh privilegiranih pokojnin, ki stanejo državno blagajno zajeten kupček denarja smo se obrnili na mag. Jeleno Konda, ki je zaposlena na Upravni enoti Celje, na Oddelku za občo upravo in skupne zadeve in zaradi svoje narave dela zelo dobro pozna dodeljevanje privilegiranih pokojnin. Mag. Jeleno Konda smo povprašali kakšno mnenje ima o sistemu pokojnin v Republiki Sloveniji, odgovorila nam je: »Današnje pokojnine večine upokojencev – obstajajo tudi privilegirane pokojnine, za katere ve vsak upokojenec –  so naravnost mizerne in to ni le žalostno, ampak alarmantno. Hudo mi je, ko poslušam ljudi tako v mestih kot na podeželju, kako komaj shajajo iz meseca v mesec. In temu lahko rečemo temeljna družbena nepravičnost. Boli me srce tudi za ženske, ki imajo ponavadi še nižje pokojnine. Takoj bi bilo potrebno izrazito zmanjšati vse pokojnine t.i  Španskih borcev in borčevske pokojnine in na novo urediti predpise, ki urejajo to področje. Upokojencem moramo zagotoviti pravične in dostojne pokojnine!«

In tukaj se sedaj vidi vsa pravičnost boja stranke DeSUS za pokojnin navadnih državljanov, ki so morali svoje zdravje in večino življenja pustiti na takšnih delovnim mestih, da danes životarijo iz meseca v mesec. Tako imenovani privilegiranci, pa se veselo “bohotijo” kaj vse so  naredili in kako si zaslužijo takšne pokojnine ter z vsakim usklajevanjem, ki ga DeSUS »prigara« ponovno pridobijo največ v svoj mošnjiček. Nedopustno ter vsega obsojanja vredno.
 
M.I.