Klemen Jaklič v odklonilnem ločenem mnenju: “”Odsluženi prostitutki” ali “turbo anus”? Problem nekonsistentnega slovenskega ustavnega sodišča”

Ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič (Foto: Nova24TV)

Dvojni doktor Klemen Jaklič je objavil po njegovem spregledalo odklonilno ločeno mnenje v zadevi “Pašek-Šetinc”. Svoje ločeno odklonilno menje je poimenoval “”Odsluženi prostitutki” ali “Turbo anus”? Problem nekonsistentnosti slovenskega ustavnega sodišča. Kot v svojem ločenem mnenju poudarja dr. dr. Klemen Jaklič je pomembno, da sodišča v podobnih temah (svobodi govora) odločajo podobno.

V nadaljevanju poudarja, da lahko to naredi samo sodnik, ki je konsistenten in tako res sodi neodvisno. Sam osebno odločitve Ustavnega sodišča v primeru novinark Pašek Šetinc in Carl ni podprl, saj je odločalo nekonistentno v primerjavi z drugimi odločitvami v primeru svobode izražanja. Pri tem navaja denimo Sašo Hribarja, ki je nadrejenega na RTV označil za “turbo anus”.

Po njegovem menju gre za podobno izražanje stališč v primeru, ko se je novinarke metaforično oznalilo z “odslućenimi prostitutkami zvodnika Milana”. Ustavni pravnik še poudarja, da tukaj nikakor ni šlo za oznako novinark s prostitutkami iz javne hiše, ampak metaforo in osebno kritikovo oceno dela novinark. Prepričan je še, da je Janez Janša, tako kot Sašo Hribar le izražal svoje stališče in oceno.

Celotno odklonilno ločeno mnenje dr. dr. Klemena Jakliča lahko preberete na tej povezavi.

Vir: Ustavno sodišče