Kljub ogorčenju Sindikata policistov Slovenije o višini kazni za Iračana, ki je napadel policista in taksista, napadalcu samo 6 let zapora

Foto: nova24TV.si

Iračana Amarja Yassina Al Hamdanija je Okrožno sodišče v Novi Gorici obsodilo na šest let zaporne kazni zaradi napada na taksista in policista ter poskusa odtujitve osebnega vozila. Po prestani kazni bo Iračan za pet let izgnan iz Sloveniji. Po poročanju STA Hamdanija danes ob razglasitvi sodbe ni bilo na sodišču.

Po poročanju STA je 26-letni obdolženec kazniva dejanja priznal na predobravnalnem naroku.  Tožilka Ana Radovanović Širok je predlagala, da sodišče Iračanu izreče dve leti zaporne kazni za poskus uboja taksista, štiri leta zapora za poskus uboja policista ter pet mesecev zapora za poskus odvzema motornega vozila. Predlagana enotna kazen je bila šest let zapora.

Tožilkinemu predlogu je tako sodnik Igor Majnik sledil in Iračanu prisodil šest let zaporne kazni. Do začetka prestajanja kazni bo Iračan v priporu, saj je sodnik tudi v tem primeru sledil tožilki, ki je navajala, da gre pri Iračanu za begosumnost in ponovitveno nevarnost.

Nad predlagano kaznijo se ne strinjajo v Sindikatu policistov Slovenije, na kar so opozorili že v četrtek. Prepričani so da gre za prenizko zahtevano kazen, saj so prepričani, da gre v tem primeru za huda kazniva dejanja zoper življenje in telo, v primeru policista pa celo za kvalificirano obliko kaznivega dejanja.

STA je poročal, da so v sindikatu ob tem zapisali: »Sindikat policistov Slovenije, preko 8000 policistk in policistov ter zaposlenih v policiji, naših družin, otrok, sorodnikov, prijateljev, znancev in drugih državljanov navedeno potezo razume kot popolno razvrednotenje življenja, varnosti in osebne integritete vseh policistk in policistov ter vseh državljanov, ki bi se v dani situaciji lahko znašli v vlogi oškodovanca.«

Spomnimo, da je obtoženi Iračan na poti iz Vrtojbe proti Ljubljani napadel taksista, ker je ta zavil iz ceste, ker Iračan ni imel denarja za plačilo prevoza. Pri tem je Iračan taksista napadel z olfa nožem, so dogajanje pojasnili na policijski upravi Nova Gorica. Ob napadu je policist zbežal iz avtomobila in iz vozila vzel tudi ključe. Iračan je pot proti Ljubljani želel nadaljevati sam z taksi vozilom zato je stekel za taksistom. Ker ni dobil ključev vozila je le-tega poskušal zagnati na drug način pri tem pa so ga zalotili policisti.

Taksist je policistoma, ki sta prišla na kraj dogodka nakazal, da je Iračan v vozilu. Ob tem sta policista Iračana pozvala naj zapusti vozilo in se uleže na tla. 26-letnik je izstopil, se naprej ustavil, nato pa napadel enega od policistov. Napadeni policist je s pištolo najprej ustrelil v zrak in nato še napadalca v spodnji del desne noge.

Vir: STA