Kmetijska politika Golobove vlade na ulice poslala tudi kmete iz Savinjske in Celjske regije ter Obsotelja in Kozjanskega

Foto: Zajem zaslona TopNews

Kljub temu, da je Robert Golob že pred lanskimi volitvami obljubljal kako se bosta z njegovim prihodom cedila med in mleko, smo danes priča popolnoma drugi sliki. Dejansko skoraj ne mine dan, ko ne bi katera od skupin državljanov protestirala proti vladi Roberta Goloba in zadnji so se temu danes pridružili še kmetje.

Kljub temu, da so leve vlade doslej uspešno “krotile” določene skupine državljanov, je Golobu sedaj zadeva popolnoma ušla izpod nadzora. Tudi največjim podpornikom levih vlad ne more več lagati, da je v državi pod njegovim vodstvom vse dobro. Prav tako pa je njegova politika sedaj šla celo tako daleč, da je na ulici pripeljala skupino državljanov, ki so doslej vedno molčali in pridno delali za državo in ljudi.

Namreč vedno marljivim kmetom je sedaj prekipelo in so svoje nestrinjanje prišli izraziti na ulice. Kot opozarjajo se je vladi mudilo s pripravo strateških dokumentov in to po njihovem samo zato, ker želijo nekaj prikriti. Na nerazumno politiko na področju kmetijstva so poslanci opozorili tudi na skupni seji Odbora za zadeve Evropske komisije in Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Poslanci predvsem opozicije so opozorili, da spremembe na področju uporabe fitofarmacevtskih sredstev pomenijo težavo za preživetje slovenskega kmeta. Skupna uredba EU namreč predlaga zmanjšanje uporabe FFS na občutljivih območjih, kar bi v Sloveniji pomenilo na 50-odstotkih zemljišč, s tem pa bi bistveno ogrozili prehransko varnost v Sloveniji. Prav tako so kmetje v Sloveniji zaradi strogih določil uporabe FFS v slabšem in nekonkurenčnem položaju z ostalo Evropo.

Kmetje opozarjajo tudi na težavo pri novem točkovanju območij z naravnimi in drugimi omejitvami. V začetku meseca pa so bili kmetje še seznanjeni, da je prišlo do sprememb pri plačilih za takšna območja, saj naj bi bila predplačila za leto 2023 izplačana šele leta 2024. Nazadnje pa je sodu izbila dno odločitev vlade, da mladim čebelarjem oziroma Čebelarski zvezi Slovenije ne zagotovi 150 tisoč evrov za pomoč pri organizaciji Mednarodnega tekmovanja mladih čebelarjev.

Vse to je posledica, da so se kmetje odločili danes svoje nezadovoljstvo izraziti na ulicah. protestu so se pridružili tudi kmetje na področju Savinjske in Celjske regije ter na območju Kozjanskega in Obsotelja. Že pred dnevi so podporo protestu napovedali tudi v Sindikatu kmetov Slovenije, kjer so objavili tudi kontakte oseb, ki so kmetom pomagali pri udeležbi na protestu. Na območju savinske je bil to Rok Sedminek, na področju Šentjurja Primož Pevec in na območju Šmarja pri Jelšah Rok Terčič.

Uredništvo