V petek 28. septembra 2018, se bo knežje mesto odelo v pravljične zvoke in podobo. Mladi ustvarjalci z II. Osnovne šole in Gimnazije Celje – center bodo s pomočjo plesalk Brede Stepan in Sandre Jazbec, zborovodje Davida Preložnika, scenografke Ane Pečnik, mentorice igre in vezane besede Marjane Turnšek ob 19. uri v dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru uprizorili glasbeno-scensko pripovedko Piranski angel. Celjski skladatelj Bojan Draksler je z avtorsko glasbo, ki je nastala po motivih pravljic znanega, večkrat nagrajenega avstrijskega pripovednika in pravljičarja Folkeja Tegetthoffa pripomogel k nastanku te predstave. Folke Tegetthoff največ svojega časa preživi v Piranu in na Južnem Štajerskem in je organiziral tudi sloviti festival Fabelhalf.

Foto: GCC

Omenjeni projekt je bil prvič izveden leta 2014 v Celju v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije, na željo Tegetthoffa in piranskega župnika Zorka Bajca pa so ga letos 31. 8. 2018 z velikim uspehom ponovili v Piranu. Navdih za zgodbo so ustvarjalci črpali iz zbirke pravljic Tisoč ogledal, kjer prvo mesto zaseda Piranski angel. Čudovita pripovedka prikazuje sobivanje z naravo in povezanost tuzemskega in duhovnega sveta, zato so ob Piranskem angelu v predstavi našle prostor tudi pravljice Škrati, Belina, Tempelj, Žlice in Koper.

Predstava v kateri se prepletajo glasba, ples in besede bo razvajala 40 minut in v njej bodo v Celju oživili Tegetthoffove pravljice. Knežje mesto bo za en dan prejelo tudi bronasti kip Piranskega angela, ki predstavlja ikončni simbol slovenske obale in se trenutno mudi na obnovi v Ljubljani. Na III. Osnovni šoli Celje in Gimnaziji Celje – Center ne morejo skriti navdušenja nad dejstvom, da z njim sodeluje tako velik literat in osebnost kot je Tegetthoff, hkrati pa so ponosni, da med sabo ti dve šoli tako odlično sodelujeta.

Omenjeni celjski šoli sta skupaj tako poleg Piranskega angela ustvarili že mjuzikal 13, mjuzikal Krog življenja,ruski večer in predstavo Maska rdeče smrti.

 

M.I.