Ko celo dr. Rajko Pirnat Roberta Goloba opozarja, da pretirano hitenje pomeni kršenje Poslovnika DZ

Foto: DZ RS

Danes naj bi poslanci na izredni seji državnega zbora Robertu Golobu podelili mandat za sestavo vlade. Na dnevnem redu je tudi glasovanje o podpredsednikih DZ, kandidatki za generalno sekretarko DZ Uršuli Zore Tavčar ter imenovanje predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ, ki jih bodo tudi oblikovali.

Ker se Robertu Golobu obeta podpora poslancev je ta napovedal, da bi lahko že v tem tednu potekala prva zaslišanja kandidatov za ministre. Vendar tukaj nastaja težava na katero je opozoril celo levici naklonjen pravnik dr. Rajko Pirnat. Pirnat namreč opozarja, da bi lahko Golob s pretirano naglico kršil Poslovnik Državnega zbora. Ta namreč predpisuje tridnevni rok, da se tako bodoči ministri kot poslanci pripravijo na zaslišanje.

Ni pa to edina “težava”, ki jo bo razkrila današnja seja državnega zbora. Včeraj je namreč NSi s svojim mandatom in podporo Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice dosegla, da se jim poveča kvota za enega predsednika odbora. S to potezo so tako SDS prikrajšali za eno predsedniško mesto in posledično mesto predsednika Odbora za nadzor javnih financ. Po besedah predsednika SDS in trenutno še vlade Janeza Janše je SDS tako ostala brez edinega nadzora nad javnimi financami.

Vir: Nova24TV