Ko ima ob rušenju zakona o dolgotrajni oskrbi s strani KUL-a tudi Igor Zorčič dovolj Janija Möderndorferja: “Predlagam vam, da se ne sprenevedate v zvezi z delom Državnega zbora RS, ko dobro veste, ker ste dolgoletni poslanec!”

Foto: Ministrstvo za finance

Poslanci so obravnavali Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, katerega sprejetje je nujno potrebno za ureditev tega področja, predvsem, če vemo, da ima Slovenija eno izmed najstarejših prebivalstev na svetu. Ureditev dolgotrajne oskrbe ima v Sloveniji že “dolgo brado”, saj se področje ureja že več kot 20 let, v tem času pa so bile izvedene mnoge študije za katere je bilo porabljenih okoli 100 milijonov evrov. Vendar tudi tokrat v vrstah KUL-a ni posluha za ureditev tega področja , ampak raje obstruirajo seje delovnih teles in se pritožujejo nad delom po 22.uri. Vendar je na tokratni seji Državnega zbora to sprenevedanje razjezilo tudi predsednika Igorja Zorčiča.

Dogajanje okoli poznega dela v Državnem zboru je predsednica Odbora za zdravstvo Anja Bah Žibert povedala: “Po obstrukciji KUL-a smo poslanci nadaljevali Odbor za zdravstvo in sprejeli člene Zakona o dolgotrajni oskrbi. Najava obstrukcije KUL pa je pokazala, da je bil njihov edini cilj, da ne bi prišlo do obravnave zakona na seji Državnega zbora RS!. Še en strel v koleno s puško v koruzi. Drugič, poročilo pripravljajo službe DZ, jaz ga nisem zadrževala. Nimam pa vpliva na njihov delovni čas. Sicer pa ne gre za vse to. KUL se boji, da bi nam uspel sprejem zakona!” 

Na 87. izredni seji Državnega zbora so v KUL-u ponovno želeli doseči, da se predlog zakona ne bi obravnaval, zato so se poslužili različnih prijemov. Maša Kociper SAB je zatrjevala, da predlog zakona ni bil pravilno vložen na to sejo, saj v soboto delovno telo naj ne bi pravilno sprejelo zakona.

“Mi smo za zakon, ki bi ga lahko normalno obravnavali na decembrski redni seji dobili zahtevo koalicije, da se skliče izredno sejo. Kljub temu, da so vedeli, kako zelo so zasedeni termini. Komaj so našli termin v soboto in namesto da bi zakon popravili, bilo je ugotovljeno tudi s strani strokovne javnosti, da je popolnoma nedodelan, nedomišljen, nezmožen za uporabo, so na silo na nočni seji poskušali spraviti skozi zakon, ki so ga popravljali praktično pred nami. Odbor se začne ob enajsti uri, mi smo ob 22:20 še dobivali amandmaje k prvim členom zakona. Zakon se je pisal praktično pred nami. Absolutno nasprotujemo takšnemu načinu dela,” je poudarila Kociprova. “Še potem čez polnoč so koalicijski poslanci, potem ko smo ostali obstruirali, delali pavze, da so na mizo sploh dobivali amandmaje, da so lahko o njim odločali,” je zatrdila in dodala, da bodo v SAB naredili vse, da ta zakon ne bo sprejet.

Tudi v Levici se niso mogli sprijazniti, da se po 20 letih v Sloveniji ureja področje dolgotrajne oskrbe, zato je Matej T. Vatovec, predsednico odbora za zdravstvo Anjo Bah Žibert obtožil, da je na glasovanje samovoljno dala sklep o katerem bi po njegovo lahko odločal samo kolegij državnega zbora. “Ni problem delo po 22. uri, ampak to, kar je bilo že izpostavljeno, zakon je namreč nastajal medtem, ko je bil obravnavan. Ko je bil sredi noči sprejet in so poslanci koalicije in podporniki stiskali gumbe, ne da bi vedeli, kaj se dogaja. Vmesno različico zakona smo lahko videli šele včeraj po 12. uri. Sedaj pa so vloženi spet novi amandmaji,” je dejal in dodal, da se na tak način takšnih zakonov ne bi smelo sprejemati.

Ob vseh teh protestih KUL-a je moral seveda svoje “pristaviti” tudi Jani Möderndorfer, ki se mu je dogajanje v soboto zdelo nezaslišano. Prepričan je tudi, da koalicija želi zakon sprejeti, da se bo lahko hvalila kako je poskrbela za dolgotrajno oskrbo, vendar je po njegovo to na tak način nemogoče izvesti. “Kar je najbolj pomembno, se hvali, da gre za ljudi, v resnici je pa zakon napisan tako, da bodo odločbe izdane, vendar pravice nikoli izpeljane, ker ne bodo mogle biti.” Poudaril je, da ga zanima, koliko časa se bo gledalo te “nezakonitosti” ob tej “anemičnosti, da lahko vsak počne, kar hoče, v tem državnem zboru”.

V svoji razpravi se seveda Möderndorfer ni mogel izogniti osebni diskreditaciji, ko je Janeza Janšo označil za znamenitega princa, ker naj bi on odredil, da mora biti zakon sprejet za vsako ceno. “Sramota, ki se je dogajala v soboto, ob dejstvu, da so se sklicevali celo na vas, predsednik, da ste vi sodelovali v tej zgodbi, češ da se je z vami pogovarjalo, vmes so klicali vodje poslanske skupine, naj se skliče kolegij, ki bo dovolil, da se lahko nadaljuje delo po 22. uri in podobne neumnosti, ob tem, da je bilo samo eno navodilo od znamenitega princa dano – zakon mora biti sprejeti za vsako ceno. In to je tisto, kar je nedopustno, da en človek obvladuje tudi ta parlament, v katerem sploh ne sedi. In zato, prosim, predsednik, dajte že enkrat biti predsednik državnega zbora,” je namreč dejal.

Möderndorferjevega sprenevedanja dovolj tudi Igorju Zorčiču

“Predlagam vam, da se ne sprenevedate v zvezi z delom Državnega zbora RS, ko dobro veste, ker ste dolgoletni poslanec, koliko zakonov je bilo sprejeto v poznih nočnih urah. Do petih zjutraj so se nekateri zakoni sprejemali,” je dejal Igor Zorčič in dodal, da se naj neha poslanec Möderndorfer sprenevedati.

V nadaljevanju je poslancu pojasnil, da je bil on tisti, ki je predlagal delo do 22. ure in vpis tega v Poslovnik DZ, vendar so bila tako nasprotovanja z leve kot desne strani. “Vsi so namreč rekli: Državni zbor pa ja mora delati tudi po 22. uri in ne potrebuje nobenega delovnega časa. Zato je ta ura 22. ura, ker verjamem, da vsi ne poznate tega, določenega z letnim programom dela državnega zbora za leto 2021, ki je bil sprejet na kolegiju”, je še dodal Zorčič

Celoten članek je dostopen tukaj.

Vir: Nova24TV