Končana pregrada Vonarje, vendar kopalcev v Vonarskem jezeru naslednje leto še ne bo

Foto: gov.si

Po poročanju Štajerskega vala je bila uradno odprta pregrada Vonarje. V članku “Pregrada bo preprečila poplave, a kopalcev ob Vonarskem jezeru še ne bo”, avtorja T.M.G. lahko beremo, da bo s to pridobitvijo zagotovljena večja protipoplavna varnost. Kljub nekaterim optimističnim napovedim Vonarsko jezero v prihodnjem letu še ne bo popestrilo turistične ponudbe Podčetrtka in Rogaške Slatine.

Projekt vreden 1,7 milijona evrov, ki je zajemal izgradnjo pregrade Vonarje so pričeli izvajati meseca februarja. V višini 85 odstotkov je projekt sofinancirala Evropska unija in s tem sta Slovenija in Hrvaška s pomočjo Direkcije Republike Slovenije za vode in Hrvatske vode uresničevali zastavljen cilj izgradnje pregrade. V okviru projekta sta bila obnovljena zapornični in prelivni objekt, zamenjana je bila hidromehanska oprema, vgrajeni instrumenti za merjenje stanja pregrade in zaključena navezava opreme na daljinsko vodenje.

Ob otvoritvi je župan Podčetrtka Peter Misija povedal, da je varnost pred poplavami pomembna ampak si v prihodnje želi, da območje postane tudi turistično obarvano. Kljub temu, da je bil na začetku župan optimističen in je napovedoval, da bo Vonarsko jezero prve kopalce pričakalo že prihodnje leto, bo na to potrebno že nekaj časa vseeno počakati.

Štajerski val je namreč poročal, da je sedaj potrebno opraviti še analiza o primernosti ojezeritve Vonarskega jezera. Ob tem direktor Direkcije Republike Slovenije za vode Tomaž Prohinar pričakuje, da bo v prihodnje potrebno posekati drevesa in grmovje ter odstraniti humus. S temi posegi bi namreč preprečili gnitje in slabšanje kakovosti vode.  Analize je izvajalec pričel izvajati že ta mesec in jih mora končati v devetih mesecih, ko bo za raziskava končana tudi na hrvaški strani. Po teh analizah bo nadaljnja usoda Vonarskega jezera tudi znana.

Članek” Pregrada bo preprečila poplave, a kopalcev ob Vonarskem jezeru še ne bo” je dosegljiv tukaj: tukaj.