Na Inšpektorat za javni sektor sem podal predlog za izvedbo nujnega inšpekcijskega nadzora na UE #Maribor na upravnem področju prijave prebivališč. Prizadeval si bom, da problematiko fiktivnega prijavljanja prebivališč v sodelovanju z @mnz_gov_si in @mddszRSrešimo čim prej,” je na Twitterju sporočil Minister za javno upravo Boštjan Koritnik. V Upravni enoti Maribor so ob začetku tekočega tedna, po opozorilu premierja Janeza Janše, uvedli notranji nadzor glede prijave prebivališč. Ob tem naj bi preverjali vse naslove, na katerih je prijavljenih preko 20 oseb. V tem trenutku sta kot sporna navedena le dva naslova. 

Predsednik vlade Janez Janša, je ob pričetku tedna v svojem odgovoru predsedniku stranke SNS in poslancu Zmagu Jelinčiču Plemenitemu posebej navedel Upravno enoto v Mariboru, saj je prav ta tista, ki še posebej izstopa po tem, da je na nekaterih naslovih prijavljenih kar po sto oseb, vpisujejo pa se tudi nove osebe. Ob tem so na upravni enoti nemudoma ukrepali ter pričeli z izvajanjem notranjega nadzora. “Sprva so predmet interne revizije bili čisto vsi naslovi na območju upravne enote, ki imajo prijavljenih več kot 50 oseb (stalno ali začasno). Danes smo revizijo razširili na čisto vse naslove na območju upravne enote, ki imajo prijavljenih več kot 20 oseb (stalno ali začasno),” se je ob tem glasilo njihovo pojasnilo. V tem trenutku je ugotovljeno samo to, da je bilo na območju sporne upravne enote 21. septembra kar 20 naslovov, kjer je bilo začasno prijavljenih vsaj 50 ali celo več oseb, poroča STA.

Ob tem je navedeno, da gre po večini za domove za študente oziroma dijake, med njimi pa so tudi domovi za ostarele. “V zgolj v dveh primerih gre ali za stanodajalca (83 prijav) oziroma fizično osebo (54 prijav). V nobenem primeru nismo zaznali nobene nepravilnosti,” so še pojasnili na UE Maribor. V primeru stalno prijavljenih pa se je našlo pet naslovov, na katerih je imelo stalno bivališče vsaj 50 ljudi. Od tega se trije naslovi nanašajo na dom za ostarele, center za socialno delo ter občino, zaradi česar niso sporni. Posledično ostajata sporna samo dva naslova, ob čemer je bilo pri enem ugotovljeno, da je na 97,6 kvadratnega metra prijavljenih kar 62 ljudi. Poslednjih sedem je bilo vpisanih že leta 2018, ob zabeležbi prepovedi prijave pa ni bilo novih prijav. “Smo pa o tem naslovu obvestili pristojne organe in uvedli postopke ugotavljanja prebivališča,” so še pojasnili na tej upravni enoti. V primeru drugega spornega naslova pa je bilo ugotovljeno, da je zgolj na 99 kvadratnih metrih prijavljenih kar 157 ljudi.

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.