Na Facebook-u slovenske vlade so zapisali: »S predlaganimi spremembami Zakona o tujcih želimo zaostriti pogoje za podelitev stalnega prebivališča tujcev. Uvaja se pogoj znanja slovenskega jezika na osnovni ravni kot pogoj za stalno prebivanje, ki se izda na podlagi petletnega neprekinjenega zakonitega prebivanja tujca v Sloveniji in na vstopni ravni, ki se za polnoletne družinske člane zahteva za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine. Natančneje se določa nezakonito prebivanje tujcev v državi.«

V Državnem zboru so bile sprejete spremembe Zakona o tujcih, s katerim se zaostrujejo pogoji za vstop in prebivanje tujcev v Sloveniji ter združitve njihovih družin.

 

Tako novela zakona po novem določa: obvezno znanje slovenskega jezika (nivo A1) za vstop tujca v Slovenijo z namenom prebivanja, obvezno znanje slovenskega jezika (nivo A2) in petletno neprekinjeno prebivanje kot pogoj za pridobitev dovoljenja za stalno prebivanje, zaostritev pogojev za združitev družine tujih državljanov (iz sredstev za preživljanje družine so izločeni vsi dodatki in socialni prejemki, podaljšuje se tudi rok za pridobitev pravice združitve družine iz enega na dve leti).

Vir: Škandal24

Uredništvo