[Kongres stranke DeSUS] Karl Erjavec po hudem porazu odstopa z ministrskega mesta! Pivčeva za predsednico stranke dobila skoraj enkrat več glasov

Aleksandra Pivec. (Slika: arhiv Demokracije)

Po celodnevnem kongresu, ki se je začel ob 10. uri so delegati zapečatili Erjavčevo usodo. Nekaj po 21. uri so namreč razglasili izide: Erjavec 80 glasov, Pivec 145, Stržišar 8. Tako bo vodenje stranke DeSUS prevzela Aleksandra Pivec.  Za zmago bi bilo dovolj že 116 glasov. Ob hudem porazu je Erjavec napovedal odstop z ministrskega položaja, a vseeno ostaja član stranke.

Glavna akterja volilnega kongresa stranke DeSUS dolgoletni predsednik stranke Karl Erjavec in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec sta se v borbi za predsedniško mesto znašla vsak na svoji fronti. Oba pričakujeta zmago, medtem pa nekateri vidnejši predstavniki stranke ocenjujejo, da stranka do sedaj še nikoli ni bila tako razdeljena. “Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve,” pa je pred kongresom zatrdil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Predsedujoči na kongresu v dvorani hotela Mons Uroš Prikl je uvodoma napovedal, da bo glasovanje o predsedniku ob 18. uri. Ob 14.uri so tako predvideli krajšo pavzo za kavo, kar pomeni, da pred oddajo glasu, časa za kosilo ne bo.

Avtorica Hana Murn, več lahko preberete tukaj.