“Z epidemiološkega vidika bi bilo prav, da bi, seveda začasno, prepovedali poroke, obratovanje notranjih prostorov nočnih klubov in prisotnost navijačev na športnih dogodkih,” je za Slobodno Dalmacijo dejal hrvaški epidemiolog Bernard Kaić, vodja Službe za epidemiologijo pri Hrvaškem zavodu za javno zdravje.

Opozarja, da so situacije, ko se zbere tako veliko število ljudi, izrazito ugodne za širjenje koronavirusa. Kar bi bilo nujno preprečiti. Dodaja, da hrvaška javnost ne sme pozabiti, da je bil prvi primer okužbe, ki se je pojavil pri mladeniču v Zagrebu, evidentiran po njegovem povratku z nogometne tekme v Milanu. Po Kaićevem ni narobe, da se športni dogodki odvijajo, tudi ob prisotnosti gledalcev, a upoštevati bi morali vse epidemiološke ukrepe. Hrvaška civilna zaščita je epidemiologe zaprosila za mnenje, kdaj in kako se lahko odvijajo športni dogodki, pri katerih so prisotni gledalci. Kaić je predpisane pogoje stranil: “Jasno smo predpisali, da popolnjenost športnega objekta ne sme biti več kto 20 do 25 odstotkov vseh kapacitet. Da bi spoštovali fizično distanco med gledalci, lahko gledalci sedijo na vsakem tretjem sedežu. A v večini primerov to ni bilo spoštovano, saj bi moralo biti v tem primeru število tistih, ki nadzorujejo fizično oddaljenost, na stadionu enako kot število gledalcev.”

Kaić je prepričan, da lahko, če se zbiranje ljudi ne omeji, pričakujejo nadaljno rast števila okuženih. Danes so na Hrvaškem potrdili 91 novih okužb, ena oseba je virusu podlegla. V bolnišnicah je sto oseb, trije so na respiratorju.

Pri tem se mu turizem ne zdi toliko problematičen, saj turisti krenejo do svoje destinacije, kjer se potem kopajo, sončijo in sprehajajo, so torej na odprtem. če pa ta torist odide v zaprt prostor, kjer nihče ne nosi maske, pa postane situacija bolj nevarna, saj lahko pride do širjenja virus.

In medtem ko ves svet razpravlja o tem, ali je virus oslabel, Kaić na primeru sosednje države pravi: “Če bi virus oslabel, v Srbiji ne bi umrlo toliko ljudi. Virus  ni oslabel, obstjajo pa znaki, da slabijo simptomi, ker se je v zadnjem času okužilo več mladih, ki imajo boljši imunski sitem in so več na zraku od starejših, ki imajo tudi slabši imunološki sistem.”

Članek je bil prvotno objavljen tukaj.