V članku “39. Zlata harmonika Ljubečne pripadla Korošici” objavljenem na celje.info lahko beremo, da se je v Domu krajanov na Ljubečni  v nedeljo odvilo finale 39. Zlate harmonike Ljubečne, ki po poročanju celje.info velja za državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko.

Letos je postala absolutna zmagovalka Danaja Grebenc iz Dravograda. Že od leta 1981 poteka Zlata harmonika Ljubečne pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Ljubečna.  V naslednjem letu bo na sporedu jubilejna 40. prireditev Zlate harmonike Ljubečne, nanjo bodo povabljeni vsi dosedanji zmagovalci in tisti, ki so zaslužni, da se državno prvenstvo organizira nemoteno že 40 let.

Kar 43 tekmovalcev iz cele Slovenije se je uvrstilo v finale letošnje Zlate harmonike Ljubečne. Najmlajši tekmovalec je bil komaj osemletni Jošt Podkrižnik iz Braslovč, 77-letna Mimika Šraj iz Poljčan pa je bila najstarejša udeleženka v kategoriji veteranov.

Tekmovalno komisijo so sestavljali profesor harmonike Zmago Štih, glasbeni urednik Tomaž Guček, glasbenik in absolutni zmagovalec ZHL 1986 in 1988 Toni Sotošek ter glasbeni pedagog in absolutni zmagovalec ZHL 1997 in 2005 Dejan Raj.

Komisija je pri svoji presoji točkovala naslednje kriterije: : izbor in izvirnost skladbe, muzikalna inovativnost in domiselnost, poustvarjanje (dinamika, fraziranje, artikulacija, doslednost melodične in harmonične interpretacije, uporaba pravilnih harmonij), tehnična izvedba ter umetniški vtis oziroma nastop in odnos tekmovalca

V štiri kategorije so bili razdeljeni finalisti, morali so zaigrati tri obvezne skladbe:

 • kategorija (letnik 2005 do 2008): V. Ahačič: Nekoč, nekje,
 • kategorija (letnik 1994 do 2004): B. Klavžar: Spet domov,
 • kategorija (letnik 1979 do 1993): L Slak: Ne bom te čakala,
 • kategorija (letnik 1959 do 1978): F. Delčnjak: Spomin s hribov.

S strani tekmovalne komisije je bilo to leto podeljenih 11 zlatih, 17 srebrnih ter 8 bronastih plaket.

Zmagovalci letošnje Zlate harmonike Ljubečne so razvrščeni po kategorijah.

JUNIORJI do 10 let:

 1. mesto – AMADEJ KOLENC(Šmartno ob Dreti)
 2. mesto – GUMILAR LUKAS(Murska Sobota)
 3. mesto – PINTAR FILIP (Podnart)

KATEGORIJA (11 do 14 let):

 1. mesto – DANAJA GREBENC(Dravograd)
 2. mesto – GAŠPER ŠTAJNAR(Škofljica)
 3. mesto – GOLIČNIK AMBROŽ (Šmartno ob Paki)

KATEGORIJA (od 15 do 25 let):

 1. mesto – ALJAŽ ZELNIKAR(Grosuplje)
 2. mesto – LEON TAŠNER(Lovrenc na Dravskem polju)
 3. mesto – JULIJA TOPLAK (Juršinci)

KATEGORIJA (od 41 do 60 let):

 1. mesto – MIRAN VOGRINEC(Jurovski Dol)

Absolutna zmagovalka 39. Zlate harmonike Ljubečne ter s tem tudi državna prvakinja je postala Danaja Grebenc iz Dravograda.

Leon Tašner iz Lovrenca na Dravskem polju je postal dobitnik plakete Avgusta Stanka (za najboljši venček ljudskih).

Konrad Kostanjevec iz Gorišnice je postal naj godec veteran, Zmagovalec po mnenju občinstva pa je postal Žiga Hriberšek iz Šmartnega ob Paki.

Članek “39. Zlata harmonika Ljubečne pripadla Korošici” je dosegljiv tukaj: https://www.celje.info/kultura/39-zlata-harmonika-ljubecne-pripadla-korosici-foto-video/