Krajani Griž o zaprtju tamkajšnje pošte: “To je kriminal!”

Fotografija je simbolična. Foto: pixabay.com

Krajani Griž so v petek in soboto pripravili mirna protestna shoda na katerih so zbirali podpise proti zaprtju tamkajšnje poštne poslovalnice. Tamkajšnja poslovalnica bo namreč s 1. oktobrom zaprla svoja vrata, krajani pa napovedujejo, da se bodo borili, da do zaprtja ne bi prišlo za stalno ampak samo začasno.

Pošta Slovenije pojasnjuje, da svojo poslovalnico v Grižah s 1. oktobrom zapirajo zaradi ekonomske neupravičenosti. Od omenjenega dne naprej naj bi krajanom zagotovili tako imenovano pismonoško pošto. »Še vedno bodo imeli zagotovljeno dostavo petkrat na teden, storitve pa bodo lahko opravljali pri pismonoši. Posebnost poslovanja je, da lahko gospodinjstva po telefonu naročijo obisk pismonoše na svojem domu zaradi naročila določenih storitev, na primer oddajo pošiljk, plačilo UPN-obrazcev, vplačilo poštnih nakaznic, izplačilo zneskov z osebnih računov pri Novi KBM, nakup znamk, kuvert, dopisnic in podobno. Naslovniki, ki ob poskusu vročitve priporočene in vrednostne pošiljke ali paketa niso dosegljivi, lahko naročijo brezplačno ponovno dostavo,« so za Novi tednik povedali na Pošti Slovenije.

Krajani naj bi prejeli pet pojasnil, a so še vedno odločeni, da se bodo za obstoj klasične pošte borili naprej. Vse zbrane podpise bodo predali odgovornim na pošti, da bi ti lahko ponovno razmislili o zaprtju njihove poslovalnice. Pošta ima v Grižah že 130-letno tradicijo in oskrbuje trenutno vsaj 3.600 ljudi kolikor jih živi v kraju. Tudi izjave krajanov kažejo na to, da si želijo, da pošta ostane v njihovem kraju. »Po eni strani bi radi razvijali slovensko podeželje, a kako, če bodo vse pomembnejše ustanove zaprli?« je bilo vprašanje enega od protestnikov. »Pošta je javni servis, državna služba in ne prodajalna pralnih strojev ali čokoladic,« bil ogorčen drugi protestnik.

Protesta se je udeležil tudi griški župnik Jože Planinc, ki je dejal:  »Žalostno. Stara Avstrija je imela v vsaki vasi svojo pošto, stara Jugoslavija tudi, danes je pa takšen kraj ne more imeti. Kriminal!«

 

Vir: nt-rc.si