Kristijan Musek Lešnik: V izogib nadaljnjemu ohranjanju spolne neenakosti bi bilo edino pravično moške pokojnine nemudoma ponderirati s faktorjem 1,47″

Foto: Zajem zaslona (YouTube)

RTV Slovenija je objavila vest, da ženske pokojnino v povprečju prejemajo 25 let, medtem, ko moški to pravico v povprečju koristijo 17 let. Iz tega naslova dejansko moški prejemajo oziroma prejmejo manj pokojnine kot ženske. Vse to je pomembno, ker zadnje dni veliko poslušamo o enakopravnosti med spoloma oziroma neenakopravnosti s strani žensk.

Polna usta neenakopravnosti so v zadnjem obdobju predvsem nekaterih nevladnih organizacij med katerimi ni izjema Inštitut 8. marec. Pri tem spomnimo, da se je njihova predsednica Nika Kovač obregnila ob komentarje njenih oblek s strani moškega dela javnosti, saj naj se pri moških to ne bi dogajalo.

In smo res vsepovsod enakopravni?

Glede povprečne dobe prejemanja pokojnin s strani žensk in na drugi strani moških upokojencev, je enakost pod vprašaj postavil tudi Kristijan Musek Lešnik. “Čakam, kdo bo prvi ugotovil, da bi bilo v duhu sistemskega vključevanja enakosti edino prav poseči v pokojninski sistem in od tega trenutka naprej moške penzije ponderirati s faktorjem 1.47 v izogib nadaljnjemu ohranjanju spolne neenakosti,” je zapisal Kristijan Musek Lešnik.

Vir: Twitter