Kronika: Voznica vozila z 2,8 promili alkohola v krvi, voznik bežal pred policisti in storil več cestno prometnih prekrškov

Foto: pixabay.com

Iz Policijske uprave Celje sporočajo, da kljub mnogim opozorilom o poslabšanju prometne varnosti pri svojem delu dnevno naletijo na neodgovorne voznike.

Včeraj je Policijsko upravo Celje voznik obvestil, da na  avtocesti voznica osebnega vozila, ki vozi v smeri proti Mariboru, kaže očitne znake alkoholiziranosti, saj vijuga po vozišču in nasploh nezanesljivo vozi.

Voznico so nekaj čez 19. uro,  v Šentjurju, ko je že zapustila avtocesto, ustavili šentjurski policisti. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobrih 2,8 promilov alkohola v krvi.

Voznici so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog. Pridržanja ji niso odredili, ker si je uredila prevoz.

Občanu, ki je opazil njeno nezanesljivo vožnjo in je poklical Policijsko upravo Celje se zahvaljujejo.

Iz Policijske uprave Celje še sporočajo, da to ni bil edini  včerajšnji primer vožnje pod vplivom alkohola.

V poznih večernih urah so policisti Policijske postaje Slovenj Gradec obravnavali voznika osebnega vozila, ki je na relaciji Dravograd – Slovenj Gradec,  vozil z neprilagojeno hitrostjo in storil več cestno prometnih prekrškov, med drugim je v enosmerni  ulici vozil v napačno smer,  ni upošteval znakov policistov, ki so ga poskušali večkrat ustaviti in
poskušal trčiti  v policijsko vozilo. Okoli 23. ure so uspeli policisti voznika ustaviti  in sicer tako, da so v Starem trgu v Slovenj Gradcu postavili blokado.  Voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu je imel nameščeni dve različni registrski tablici, preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel 0,29 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku smo izdali plačilni nalog v višini 2.290 €. Sledi še obdolžilni predlog.

Danes okoli enih zjutraj so konjiški policisti ustavili voznika osebnega vozila, ki je imel 0,92 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka oziroma dobrih 1,8 miligramov alkohola v krvi. Voznika so pridržali do streznitve. Sledi obdolžilni predlog.

Vse udeležence cestnega prometa pozivajo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe, kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa. Spoštujejo naj cestno prometne predpise. Hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim. Nikar pa naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Ob tem na Policijski upravi Celje poudarjajo,   da  je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni,
da  se  težko  prilagajamo  svetlobnim  spremembam in ne moremo  pravočasno
dojemati,  kaj  prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih.

Za  polovico  se  zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so  prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni  nesreči se pri  enem promilu alkohola poveča za najmanj 25- krat.

Alkohol  ne  sodi  v  promet,  zato  nikar  ne vozite če ste pili alkoholne pijače. Vsak od nas lahko doda svoj doprinos k varnosti na naših cestah. Zato bodimo strpni, spoštljivi  in odgovorni udeleženci v cestnem prometu.

Policijska uprava Celje