Krovne zdravniške organizacije sedaj zahtevajo uvedbo tistega, čemur je nasprotovalo Ustavno sodišče RS

Foto: pixabay.com

Spomnimo, da je Ustavno sodišče RS namero vlade, ki je želela s 1. oktobrom 2021 za zaposlene uvesti pogoj PC s šestimi glasovi proti in tremi za odločilo, da gre za pogoj, ki naj ne bi bil skladen z ustavo. Sedaj so se za tovrstni ukrep zavzeli v štirih krovnih organizacijah zdravnikov in zdravniške stroke, ob tem so se še zavzeli za obvezno cepljenje.

Sedaj so v Slovenskem zdravniškem društvu konec preteklega leta državni zbor pozvali, da bi tudi v Sloveniji sledili evropskim in svetovnim zgledom in uveljavili pogoj PC oziroma uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19. Temu pozivu so se pridružili sedaj tudi v Slovenski medicinski akademiji, Komisiji za medicinsko etiko in Zdravniški zbornici Slovenije.

Za omenjeno potezo so se odločili, ker so prepričani, da hitro širjenje omikrona zapira časovno past v katero se je ujela Slovenija zaradi nizke precepljenosti. V Sloveniji namreč 23-odstotkov oseb starejših od 50 let ni cepljenih. Z vsaj dvema odmerkoma mRNK cepiva bi bistveno pripomogli k lažjim oblikam poteka bolezni in bi hkrati bistveno zmanjšali tveganje za smrt.

Ustavno sodišče mnenja, da pogoj PC ni v skladju z Ustavo RS

Ustavno sodišče je vladni odlok, ki je predvideval uvedbo pogoja PC za ožjo javno upravo, ki bi naj stopil v veljavo 1. oktobra 2021 označilo za neustavno. Da gre pri pogoju PC za neustaven odlok so bili prepričani Rajko Knez, Matej Accetto, Rok Čeferin, Špelca Mežnar, Marijan Pavčnik in Katja Šugman Stubbs. Vladni odločitvi so pritrdili Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli.

Vir: Siol.net