Kultura mora biti zibelka vrednot

    Komú narpred veselo

zdravljico, bratje! čmò zapét’!

Bog našo nam deželo,

Bog živi ves slovenski svet,

brate vse,

kar nas je

sinóv sloveče matere!

(France Prešeren)

Za Slovenke in Slovence je 8. februar veliki dan. Obeležujemo Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, spominjamo se smrti našega največjega pesnika, doktorja Franceta Prešerna. To je dela prost dan v Republiki Sloveniji, saj gre za državni praznik, vendar vprašanje je koliko smo Slovenke in Slovenci kulturni in kaj nam pomeni kultura.

8. februar se praznuje kot praznik kulture od leta 1945 dalje.

Zagotovo osamosvojitve brez kulture ne bi dosegli ter tako oblikovali svoje lastne države. V vsaki kulturi naroda je še kako pomembno zavedanje, da gre pri kulturi za skupek dosežkov in vrednot, po katerih je potrebno delovati ter jih spoštovati. Kulturo je potrebno živeti vsak dan, ne le na državni praznik kulture.

Ob tem državnem prazniku se podelijo tudi Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, katere so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti. Le kaj bi porekel France Prešeren o izboru določenih letošnjih prejemnikov Prešernovih nagrad ter nagrad Prešernovega sklada? Med nagrajenci Prešernovega sklada je letos tudi Simona Semenič, na spletu se je namreč pojavila njena fotografija, na kateri je noseča odeta v raztrgano slovensko zastavo. Fotografija je nastala pred leti, deležna pa je bila veliko zgražanja ter Inštitut za domoljubne vrednote naj bi umetnico celo prijavil policiji. Kultura to zagotovo ni ter je dejanje vsega obsojanja vredno.

 
Leaf, Nature, Plants, Flowers

Kulturno je tisto ravnanje, ki je zgled mlajšim rodovom in poudarja pomen enotnosti, domoljubja ter vseh tistih vrednot, ki povezujejo določen narod. Tudi France Prešeren je bil domoljub ter intelektualec, v svojih delih je pozival k spravi in miru. Bil je zaveden Slovenec, verjel je v prihodnost slovenskega naroda. Spesnil je Zdravljico, katera je po 6. členu Ustave Republike Slovenije besedilo himne Republike Slovenije. Kulturno ter domoljubno doživet Prešernov dan naj vam bo danes dan z zavedanjem, da prihaja slovenska pomlad.

M.I.