“Ne čudite se. Te njihove “umetniške” dosežke na Ministrstvu za kulturo RS plačujete z davkoplačevalskim denarjem. Kdo ne bi malo razgrajal, če je za to plačan. Ali pa mogoče kdo verjame, da za tem vandalizmom stoji kak delavec, kmet, podjetnik ali upokojenec, ki mora takšne dosežke plačevati?”, se je predsednik vlade Janez Janša vprašal ob vandalizmu neznancev, ki so ponoči posvinjali poslopje ministrstva za kulturo. Očitno pa se vse skupaj ni končalo tukaj. Nedavno je namreč Mitja Iršič iz Službe za odnose z javnostmi na ministrstvu sporočil, da so podobno barvo kot pred ministrtvo vrgli še v steno pred hišo ministra dr. Vaska Simonitija. “Situacija je resna. Ponavlja se leto 2012, ko so podivjane tolpe hodile ljudem na dom,” opozarja. 

Z ministrstva za kulturo so danes sporočili, da so ponoči neznanci davkoplačevalcem povzročili za več tisoč evrov škode s popolnim uničenjem fasade stavbe ministrstva. Kot ob tem so še navedli, da gre le za enega izmed napadov na ministrstvo in uslužbence, ki si sledijo iz tedna v teden. Včeraj so neznanci sicer postregli z obrazi ultralevičarskega aktivista in pevca Zlatka Zlatana Čordića v črno-beli tehniki, katerih usta so polepili z imeni vladnih uslužbencev in uradnikov. Ob tem je Mitja Iršič, čigar ime so med drugim prav tako zlorabili za svojo podlo akcijo, zapisal: Dragi anarhiči! Nič nimam proti, če grozite starim mačkom, kot smo Miro Petek, minister in moja malenkost, saj smo že vsega hudega vajeni, od groženj islamistov, pa do socialistov. A za božjo voljo pustite že uboge uradnike, ki hodijo na šiht pri miru. Kaj so vam oni naredili?!” 

Nedavno je namreč Čordića ministrstvo za kulturo izbrisalo iz razvida samozaposlenih v kulturi. Kot so ob tem pojasnili na pristojnem ministrstvu, gre za rutinski postopek. Glasbenik je sicer leta 2016 poleg s. p., ki ga je že imel odprtega kot samozaposleni v kulturi, odprl še društvo “Svet je lep”, ki ga je izkoriščal za izogibanje letnemu cenzusu, ki ga kulturniki ne smejo preseči, če želijo biti upravičeni do državnega plačevanja prispevkov. Čordić je na transakcijski račun kot samozaposleni izdajal račune samo do višine dohodkovnega cenzusa, to je 20.051,28 evra bruto letno. Vse ostale zaslužke je beležil prek svojega društva.

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.