Laško obeležuje leto od vzpostavitve projekta Prijateljstvo

Foto: Boris Vrabec
Občina Laško je pred letom dni začela s projektom Prijateljstvo. Gre za projekt, s katerim je starejšim in gibalno oviranim omogočena večja mobilnost, saj imajo tisti, ki nimajo lastnega prevoza, na voljo brezplačni prevoz. Bodisi za obisk zdravnika, trgovine, pokopališča, javnih ustanov.
S projektom so v Laškem želeli in še vedno želijo spodbuditi aktivno življenje, vzpostaviti medgeneracijsko sodelovanje, povezovanje in solidarnost. Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim od 65 let, gibalno oviranim občankam in občanom občine Laško, ki nimajo drugih možnosti transporta oziroma nimajo možnosti uporabe javnega prevoza ali je slednji terminsko neustrezen glede na potrebe prosilca prevoza in so načeloma oddaljeni od mestnega ali vaškega jedra več kot en kilometer.
Omejitev velja tudi prag pri osebenm dohodku, in sicer se lahko v projekt vključijo osebe s prihodkom nižjim od 600 evrov. Vsak posameznik lahko brezplačni prevoz koristi največ 3 krat na mesec.
Prevozi se izvajajo zgolj znotraj občine Laško, in sicer ob delavnikih med 7. in 16. uro, ob vikendih in praznikih pa ne. Vse prevoze je potrebno rezervirati najmanj 3 dni vnaprej, saj je potrebno uskladiti potrebe in želje čim večjega števila prevoza željnih.
M.I.