Letos že 22. Praznik kozjanskega jabolka, kjer bodo izvedli različne aktivnosti

Foto: Kozjanski park

Začetek letošnjega Praznika kozjanskega jabolka bo v znamenju 13. pohoda po kozjanskih sadovnjakih, Hermanove ustvarjalnice, odprtja razstave Stare sorte jabolk, ki jo letos spremlja razstava Sončna vrata in Aškerčevega večera.

V nedeljo, 3 oktobra se bomo podali na 13. tradicionalni pohod po kozjanskih sadovnjakih. Pohod organiziramo skupaj s Planinskim društvom Atomske toplice Podčetrtek. Pohod bo v vsakem vremenu in kot pravimo organizatorji: »Nikar ne zamudite enkratnega potepanja po ohranjeni tradicionalni kozjanski kulturni krajini, ki je mozaik starih sadovnjakov, travnikov, vinogradov, gozdov, mejic in kozjanskih domačij.« V nadaljevanju smo zapisali še več organizacijskih podrobnosti:

ZAČETEK: zbiranje med 8.30 in 9.00 uro pri gostilni Banovina na Virštanju

ZAKLJUČEK: okoli 15. ure pri gostilni Banovina

OPIS: Med 8.30 in 9.00 uro se bomo zbrali pri gostilni Banovina na Virštanju od koder nas avtobus odpelje na začetek pohoda v Lesično. Pot nas bo vodila čez Gubno, Javoršico in Gostinco nazaj na Virštanj. Pohod bo voden izven označenih poti. Ob poti bodo strokovne razlage.

Foto: Kozjanski park

STARTNINA: 10,00 € (ni obvezna – zajema stroške priprave pohoda, kartonček, toplo malico na zaključku).

Avtobusni prevoz, degustacijo na začetku in razlage ob poti krije Kozjanski park.

OPREMA: planinska obutev in obleka primerna vremenu

MALICA: za vse, ki bodo plačali startnino, bo organizirana topla malica

OSTALA HRANA IN PIJAČA: iz nahrbtnika

ČAS HOJE: okoli 5 h s postanki

ZAKLJUČEK: okoli 15. ure

ZAHTEVNOST: 5 ur zmerne hoje (s postanki) na lastno odgovornost. Obvezna planinska obutev in obleka primerna vremenu. Hodilo se bo po nemarkiranih vaških poteh in travnikih.

ROK PRIJAVE: do sobote 2. 10. zvečer za lažjo organizacijo pohoda in prehrane. Samo prijavljeni do sobote zvečer bodo imeli možnost toplega obroka ob zaključku.

DODATNE INFORMACIJE IN PRIJAVE:

[email protected], [email protected]

IVAN ŠALAMON: 041-794-104

BARBARA PLOŠTAJNER: 068 175 072

V torek, 5. oktobra ob 21. uri vabljeni na grad Podsreda na Hermanovo ustvarjalnico – delavnico in ogled razstave Herman Lisjak v Kozjanskem parku. Ustvarjalnica bo potekala v sklopu programa muzejev in galerij »Z igro do dediščine«. Ustvarjalnico pripravljamo z Muzejem novejše zgodovine Celje.

Vstop je prost.

V sredo, 6. oktobra ob 18. uri, v Slovensko-bavarski hiši v Podsredi odpiramo razstavo Starih sort jabolk.  Razstava starih sort jabolk je v programu Kozjanskega jabolka tradicionalna in tudi letos so jo avtorji razstave Adrijan Černelč, Peter Kunst in Vesna Zakonjšek pričeli pripravljati že v poletnih mesecih. Število sort nam priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij. Na razstavi so prisotne jesenske in zimske sorte. Med njimi so carjevič, rdeči ovčji nos, zlata parmena, krivopecelj, renete … Na razstavi bo okoli 40 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov.

Razstavo starih sort jabolk bo letos spremljala razstava fotografij Sončna vrata, katere avtorica je Lea Babič.

V četrtek, 7. oktobra ob 19. uri bo v Domu krajanov v Podsredi potekal 9. Aškerčev večer, ki bo letos posvečen največjemu Slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Pesnikovo življenje in delo bodo predstavili Recitacijska skupina iz Bistrice ob Sotli, okoliški kulturniki in Kulturno društvo Podsreda.

Vir: Kozjanski park