Predstavniki Levice so v Državni zbor vložili deset tisoč podpisov s katerimi želijo »aktivirati« pobudo za referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna za financiranje Slovenske vojske. V Levici so prepričani namreč, da skuša vlada “obvoziti” ustavno sodišče. Po besedah pristojnega ministra Mateja Tonina je referendum o omenjenem zakonu ni dovoljen ter da Slovenija namenja le en odstotek državnega proračuna za investicije v varnost slovenske vojske. Poleg tega je država po besedah ministra dolžna varovati pripadnike slovenske vojske, hkrati pa nas zaveze, ki smo jih dali Natu.

Levica sej je za ponovno vložitev pobude odločila po tem, ko je Državni zbor 26. marca 2021 sprejel novelo Zakona o izvrševanju proračunov (ZIPRS), s katero si je vlada zagotovila podlago za sklepanje pogodb o nabavah orožja prek že sprejetih proračunov in celo prek mandata te vlade. Za omenjeno potezo so se odločili, kljub dejstvu, da se čaka odločitev Ustavnega sodišča glede ustavnosti prepovedi referenduma o 780-milijonskem orožarskem nakupu in samega zakona, ki te nakupe predvideva.

Svojo odločitev v Levici »opravičujejo« z navedbami, da želita Janez Janša in Matej Tonin z takšnimi potezami zadovoljiti svoje apetite po orožarskih nabavah. Prepričani so tudi, da so to jeseni s 30 tisoč podpisi ustavili, kljub temu, da še ne vedo kako bo odločilo Ustavno sodišče.  “V obrambo demokracije in pravice ljudstva do odločanja pa napovedujemo, da bomo Janšo in Tonina ustavili tudi tokrat – s ponovnim zbiranjem vsaj 2.500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, na katerem lahko škodljivo novelo zavrnemo,” so dejali.

Več lahko preberemo na spodnji povezavi.

Vir: Demokracija

Uredništvo