Ljuba naša domovina – vse najboljše ob tvojem prazniku

Slovenska pomlad, J. Menart. /Avtor: UKOM

Slovenci letos obeležujemo 30 obletnico samostojne države Slovenije in s 1. julijem začenjamo tudi Predsedovanje Svetu EU. Vrhunec obeležitve pa je bil 25. 6. 2021, na Trgu republike v Ljubljani. Na ta dan in v naslednjih dneh se vrstijo tudi drugi slavnostni dogodki na državni, lokalni in mednarodni ravni. Samostojno Slovenijo smo si namreč želeli mnogi in prispevali k temu vsak na svoj način. Nekateri v prvih vrstah TO, nekateri z življenjem in Slovenci v zamejstvu in v tujini z aktivnim delom za priznanje Slovenije s strani drugih držav.

Državna proslava ob 30. obletnici samostojne Slovenije je bila sestavljena iz dveh delov. V prvem delu smo proslavili največja dogodka v zgodovini naroda – razglasitev samostojnosti države in njeno obrambo, kar se je izrazilo s pesmijo, plesom in recitalom ter čestitkami iz domovine in tujine. Govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, pozdravne nagovore pa so imeli tudi predsedniki vlad sosednjih držav.

V drugem delu proslave sta v okviru prevzema predsedovanja Svetu EU zbrane nagovorila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.

V kulturno-umetniškem delu slovesnosti so nastopili tenorist Aljaž Vesel, Mešani pevski zbor Crescendo z zborovodjo Žigo Kertom, Big Band RTV Slovenija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Policijski orkester, Orkester Slovenske vojske, Slovenski oktet, SNG Opera in balet Ljubljana s koreografijo Renata Zanella, plesalci Plesnega kluba Mojca s koreografijo Mojce Horvat, folklorna skupina Tine Rožanc, Marcos in Bernarda Fink Inzko, Vladimir Mlinarič, Tone Kuntner, Ženski tercet M.J.A.V., Darja Gajšek, Ernestina Jošt, Tilen Lotrič in Gregor Ravnik.

Na slovesnosti je bila kot uvod v predsedovanje Slovenije Svetu EU premierno predvajana filmska upodobitev Zdravljice v režiji Mitje Okorna.

Scenarist slovesnosti je je bil Igor Pirkovič, odrski režiser pa Roman Končar. Na proslavi so sodelovali tudi Garda Slovenske vojske, nosilci bojnih zastav Slovenske vojske in praporščaki Policije ter osamosvojitvenih, veteranskih in domoljubnih organizacij.

Pred tridesetimi leti smo si izborili svobodo in samostojno ter neodvisno državo

»Bitko za svobodo in samostojno Slovenijo smo dobili tako, da smo si najprej izborili demokracijo. Demokracijo pa smo si izborili preko boja za spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Trideset let nazaj smo, ponosno in z navdušenjem dosegli vse te cilje. V tistih časih se je pokazalo, da je iz globin našega naroda privrela neslutena moč, ki nas je združevala. Moč, ki je pritekla iz globokih korenin,« je v poslanici poudaril predsednik vlade RS Janez Janša in dejal: “Nikoli nam pred 30-imi leti ne bi uspelo, če bi govorili in delali tisto, kar se je prikazovalo kot všečno. Namesto tega smo videli razmere, kakršne so bile v resničnem svetu, in delali tisto, za kar smo verjeli, da je dobro za nas, generacije potomcev in druge narode.”

Slovenija v mednarodnih povezavah

Kot suverena država smo vključeni v evropske in evroatlantske povezave in zavezništva in v svetovno mednarodno skupnost. Za to smo zaslužni tako Slovenci doma kakor tudi Slovenci in prijatelji Slovenije v tujini.

Kot pred 30 leti so zahtevni tudi izzivi današnjega časa. Slovenija s 1. julijem prevzema predsedovanje Svetu Evropske Unije. Že drugič v času od sprejema Slovenije v družino evropskih narodov, Evropsko Unijo, bo Slovenija vodila skupnost 27. evropskih držav.

Obisk visokih gostov

Poleg predsednika vlade RS Janeza Janše, predsednika RS Boruta Pahorja in predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča se bodo slavnostne proslave udeležili tudi zvezni kancler Republike Avstrije Sebastian Kurz, predsednik Vlade Republike Hrvaške Andrej Plenkovič, predsednik Vlade Madžarske Viktor Orban, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, državni minister za zunanje zadeve Portugalske republike dr. Augusto Santos Silva in italijanski zunanji minister Luigi di Mario.

Njihova udeležba na državni proslavi dokazuje, da je Slovenija pomembna članica EU in hkrati izraža zaupanje, da bo Slovenija Predsedovanje Svetu EU odlično izpeljala.

Več fotografij iz dogodka lahko vidite tukaj.