Ta deklaracija je nakazala smer in bila tudi politično izhodišče Demosa, ko se je pripravljal na prve volitve in na osamosvojitev,” je dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle. Pred 31. leti, natanko 8. 5. je bil Kongresni trg v Ljubljani poln ljudi. Številni so namreč prisluhnili sedaj že pokojnemu literatu Tonetu Pavčku, ki je prebral Majniško deklaracijo. Deklaracija je postavila temelje slovenske samostojnosti, saj je v njej zapisana zahteva po suvereni državi slovenskega naroda. Včeraj, na Dan Evrope pa smo praznovali še eno obletnico, ki prav tako predstavlja nastanek naše države. Minilo je namreč 30 let od ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske skupščine. Konec maja pa bo minilo tudi 32 let, odkar sta slovenska Služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti sinhronizirano aretirali Janeza Janšo in tedanjega komentatorja Mladine in Ivana Borštnerja. Danes se nadlegovanje Janše nadaljuje z drugimi sredstvi. V zadnjem času predvsem s politično motiviranimi “biciklističnimi” procesi. “Opozicija ni mogla pustiti novi vladi stotih dni” je ob tem kritičen Peterle. 

Pred 31. leti, natanko 8. 5. je bil Kongresni trg v Ljubljani poln ljudi. Številni so namreč prisluhnili sedaj že pokojnemu literatu Tonetu Pavčku, ki je prebral Majniško deklaracijo. Deklaracija je postavila temelje slovenske samostojnosti, saj je v njej zapisana zahteva po suvereni državi slovenskega naroda. Včeraj, na Dan Evrope pa smo praznovali še eno obletnico, ki prav tako predstavlja nastanek naše države. Minilo je namreč 3o let od ustanovne seje novoizvoljene večstrankarske skupščine, poroča Radio Ognjišče.

Množično zborovanje pred 31. leti je potekalo v podporo obtoženi četverici v aferi JBTZ. Z deklaracijo so Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Univerzitetna konferenca ZSMS in Društvo slovenskih skladateljev zahtevali suvereno državo slovenskega naroda, v kateri bi samostojno odločali o povezavah z južnoslovanskimi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope. “Ta deklaracija je nakazala smer in bila tudi politično izhodišče Demosa, ko se je pripravljal na prve volitve in na osamosvojitev,” nam je dejal predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

 

Avtor Domen Mezeg, več lahko preberete tukaj.