Luka Mesec bi rad s svojo reformo dosegel, da boste po novem plačevali za pokojnino bistveno več kot boste na koncu prejeli

Luka Mesec. (Foto: zajem zaslona Twitter/Edvard Kadič)

Slovenke in Slovenci so pod vlado Roberta Goloba doživeli v tem kratkem obdobju že kar nekaj nesmiselnih odločitev, ki jim ravno ne koristijo. Temu kot kaže “sledi” tudi minister za delo Luka Mesec, ki po nepremišljenem dvigu minimalne plače, sedaj nekaj podobnega želi doseči s pokojninsko reformo.

Nekateri mediji sicer napovedi ministra ocenjujejo kot potezo s katero bi minister želel doseči povišanje pokojnin, to pa bi storil z dvigom prispevne stopnje. Tako naj bi bili povišanja deležni tako delodajalci kot sami espeji. Takšno ravnanje ministra in nenazadnje morebiti vlade, pa ekonomist dr. Matej Lahovnik ocenjuje kot nepremišljeno.

“Mesec napoveduje višje prispevne stopnje za delodajalce in nižanje najvišje osnove za odmero pokojnine, torej še večji razkorak med tem kar nekdo vplačuje in kar bo dobil. Kdo pa bo še sploh delal in plačeval prispevke?! To bo zrelo za ustavno presojo.” S temi besedami je ekonomist dr. Lahovnik pospremil razmišljanje ministra Mesca o pokojninski reformi.

Vir: Twitter