Luka Perš dokazuje kako se je potrebno boriti v raziskovalnem novinarstvu za preživetje, če te ne podpirajo strici iz ozadja kot mnoge samooklicane raziskovalne novinarje

Raziskovalni novinar Luka Perš. (Foto: Twitter/Uroš Urbanija)

Predvsem v Sloveniji je danes v mnogih panogah težko preživeti, če se človek ne podredi levim političnim strukturam oziroma, če želi celo razkrinkati njihove mahinacije. Tudi v raziskovalnem novinarstvu je tako, sploh, če novinar raziskuje ozadje mnogih struktur, ki jih obvladujejo v levi sferi ali celo financirajo.

V svoji kolumni je dejansko Luka Perš iz Prava.si na eni strani pozval ljudi, da podprejo raziskovalno novinarstvo v Sloveniji, ki ga ne podpira levica in služi za napade na vse drugače misleče. Kot je predstavil v svojem razmišljanju je za razliko od nekaterih samooklicanih raziskovalnih novinarjev, ki “služijo” levici v njegovem primeru bistveno težje preživeti.

Novinar Luka Perš namreč tako kot vsi potrebuje sredstva za preživetje. Vendar v njegovem primeru ta sredstva ne prihajajo s finančnimi transakcijami različnih državnih podjetij in ustanova, ampak jih mora zaslužiti na trgu. To počne izključno z naročninami in nekaterimi oglasi. Kljub vsemu pa se trenutno srečuje s pomanjkanjem naročnin, kar bi lahko pomenilo počasno ugašanje njegovega medija.

Vse navedeno je razlog, da je novinar na ljudi naslovil neke vrste prošnjo v kateri jih sprašuje, če si še sploh želijo raziskovalnega novinarstva tudi na desnici. Kolumno Luke Perša si lahko preberete tukaj.

Uredništvo