Luka Svetina: “Inšpektorji bodo lahko po subjektivnem mnenju odločali kaj je sovražni govor in s tem utišali redke kritične medije.”

Foto: Zajem zaslona X / Domovina

Medijska zakonodaja, ki jo želi sprejeti vlada Roberta Goloba dviguje veliko prahu, hkrati pa mnogi opozarjajo, da prinaša utišanje drugače mislečih medijev. Na to temo je za Domovino s Petrom Meršetom spregovoril novinar Luka Svetina.

Gre za novinarja, ki je svojo pot začel na Novi24 TV, sedaj pa je zaposlen na nacionalni RTV Slovenija. Gre za človeka, ki je na lastni koži občutil kaj pomeni, ko se prične politika vmešavati v delo novinarjev in postaneš zaradi sojega neodvisnega dela šikaniran. Po prevzemu RTv Slovenija s strani starih struktur je namreč kaj hitro postal degadiran in potisnjen v ozadje.

Kot je razmišljal za Domovino pa nova medijska zakonodaja, ki jo sprejema Golobova vlada prinaša še hujše zadeve. S prejetjem predlaganih zadev bodo namreč lahko inšpektorji po po subjektivnem mnenju odločali o tem, kaj je sovražni govor in bodo tako lahko utišali redke kritične medije.

V pogovoru se je Svetina dotaknil tudi aktualne politike oziroma predvsem odnosa oblastnikov do teh funkcij. “Politika je v Sloveniji obče sprejeta kot maškarada. Zato ljudje tudi sprejemajo, da se politiki niti ne pretvarjajo ampak igrajo neke vloge. In tako tudi predstavljajo Urško Klakočar Zupančič,” je kritičen Luka Svetina.

Vir: Domovina