Tokratni intervju je bil opravljen z našo odgovorno urednico, mag. Mojco Inkret, ki je naše uredništvo pred kratkim pozitivno presenetila z najavo kandidature za županjo Občine Šentjur. Ker nas je zanimalo zakaj se je kljub zelo aktivnemu udejstvovanju na državni ravni sedaj odločila, da svoje znanje in izkušnje ponudi še lokalnemu okolju in prebivalcem smo ji zastavili nekaj vprašanj v zvezi z njenim preteklim delom in v zvezi z vizijo, s katero želi pomagati Občini Šentjur pri njenem razvoju.

Do sedaj smo vas spoznali kot zelo aktivno članico lokalnega odbora SDS v Šentjurju in predvsem kot aktivno predsednico Delavske zveze Slovenske demokratske stranke. Zato nas zanima kako ste s tem svojim delom do sedaj zadovoljni in ali imate občutek, da je vaše delo postalo prepoznavno tako na državni kot lokalni ravni?

Vsako delo z dobrimi in iskrenimi nameni obrodi sadove. Zelo sem ponosna, da sem del tako velike družine, kot je Slovenska demokratska stranka. Znotraj te stranke sem lahko pričela delovati tako, da sem gradila na temeljih, ki jih zagovarjam od nekdaj, na domoljubju, spoštovanju, prijateljstvu ter sodelovanju. To so tudi vrednote, ki jih stranka živi in si zanje prizadeva. Zato me zgrozi, ker slovenski mediji, razen redkih izjem tako nizkotno vršijo napad na predsednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janšo in izkrivljajo resnico, kar je nedopustno ter vsega obsojanja vredno.

Predsednica Delavske zveze Slovenske demokratske stranke sem drugi mandat in res smo se potrudili, da smo forum Delavske zveze SDS naredili prepoznaven med samimi člani SDS, kot tudi navzven. V obdobju mojega predsedovanja v prvem mandatu smo občutno  povečali število članov DZ SDS. Začeli smo prejemati pisma in pobude državljank in državljanov, ki so se obrnili na nas, da bi jim pomagali pri iskanju rešitev za njihove težave, med drugim tudi na področju kršitev pravic delovnopravne zakonodaje, na področju socialne varnosti.

Ali se lahko v nekaj besedah predstavite vašim potencialnim volivcem in volivkam?

Najprej bi izpostavila, da sem najprej mama. Zase lahko rečem, da sem vztrajna ter odločna ženska z izjemnim socialnim čutom za sočloveka. To mi je bilo zagotovo položeno v zibelko, saj sem že od malih nog dovzetna za krivice drugih. Imela sem lepo otroštvo, neizmerno podporo staršev in starih staršev. Ponosna sem na to, da izhajam iz preproste delavske družine in njim gre zahvala za to, da so mi z odpovedovanji omogočili uresničiti moje sanje. Kakorkoli, ko sem se odločala ali bom učiteljica ali pravnica je obveljalo slednje in bolj prav se nisem mogla odločiti. Želja mi je bila postati sodnica, a ker sem bila del pravosodnega sistema tudi sama kratek čas, je prišlo spoznanje, da del tega sistema ne bom nikoli. Saj poznate tisti pregovor: » Če ne pihaš v isti rog….« Po izobrazbi sem magistra pravnih znanosti delovnega prava in prava socialne varnosti, sicer pa borka do konca. Moj moto je: »Ne stori drugemu tistega, česar ne želiš, da bi ti on storil.«

Na kaj ste v vašem življenju najbolj ponosni in zakaj se vam zdi, da je to mejnik, ki je izpopolnil vaše življenjsko poslanstvo?

Pomembnih življenjskih uspehov je veliko. Največji življenjski uspeh je vsekakor moj sin, ki izpopolnjuje vsak trenutek mojega življenja. Teh občutkov in radosti se ne da kupiti z nobenim denarjem in uspehom na poslovnem oziroma delovnem področju.

V nadaljevanju bi vsekakor izpostavila dokončanje magistrskega študija na Pravni fakulteti v Mariboru, s katerim sem pridobila naziv magistra pravnih znanosti in to s področja delovnega prava in prava socialne varnosti, saj sem s pomočjo študija pridobila znanja, ki so mi že do sedaj koristila pri moji pomoči najšibkejšim oziroma najranljivejšim skupinam v naši družbi. Prepričana sem, da bom svoje znanje lahko še v večji meri uporabila v svoji nadaljnji poklicni poti.

Kot tretji moj uspeh je vsekakor sodelovanje v Preiskovalni komisiji o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic, kjer sem sodelovala kot strokovna sodelavka. Pri tem delu sem imela priložnost sodelovati z odlično poslanko, gospo Jelko Godec, s katero sva resnično dobro sodelovali. To je zame pomemben življenjski mejnik, tudi zaradi tega, ker sem iz prve roke spoznala kako je pri nas sistemska korupcija vpeta v vse pore družbenega življenja in mi je to spoznanje dalo še več volje do tega, da se išče poti k rešitvi za izkoreninjenje sistemske korupcije.

Foto: A.M.

Veliko naših bralcev vas verjetno pozna tudi kot, če se lahko tako izrazimo desno roko lokalne poslanke gospe Jelke Godec in vas povezuje z sodelovanjem v Parlamentarni preiskovalni komisiji v kateri ste preiskovali nakup žilnih opornic. Zato nas zanima, če ste pred pričetkom dela na tem področju vedeli v kakšno zadevo se spuščate in ali vam je bil to nekakšen izziv s katerim ste vedeli, da boste lahko pridobili še več na svojem znanju?

Del odgovora na to vprašanje sem dala že v predhodnem odgovoru. Kot sem že povedala, si vsekakor nisem predstavljala, da bomo pri pregledu dokumentacije odkrili takšne anomalije in nepravilnosti v tako pomembnih javnih zdravstvenih ustanovah kot so UKC Ljubljana, UKC Maribor in Splošna bolnišnica Celje.

Vsekakor si pred pričetkom dela na tem področju nisem predstavljala kaj vse nam bo preiskava pokazala, najbolj pa me je presenetilo delovanje naših sodišč, ki so se v določenih primerih skupaj s pričami zelo trudila, da nam ne bi izročila določene dokumentacije, ki bi jo nam po zakonu bila dolžna izročiti brez zavlačevanja. Pri samem delu sem bila presenečena tudi kako ljudje lahko hitro izgubijo spomin in se svojih dejanj in nečednosti sploh ne spomnijo. Lahko vam povem, da mi je bilo delo na preiskovalni komisiji v izziv in motivacija.

Iz tega dela so sedaj znane prenekatere podrobnosti o dejanskem delovanju slovenskega zdravstvenega sistema. Zato nas zanima, če ste si kot magistra pravnih znanosti, ki je svoj strokovni naziv pridobila ravno iz delovnega in socialnega prava lahko predstavljali, da v naših največjih ustanovah velja takšen pravni nered?

Dejansko sem bila zgrožena, da je to sploh mogoče. Namreč, ko vidiš dokaze za takšno očitno kršenje zakonodaje in v tej državi za tako hude kršitve nihče ne odgovarja, se človek zamisli. Zakoni namreč niso spisani zato, da bi bili samemu sebi namen. Menim, da v Sloveniji ne deluje niti pravosodni sistem, sicer bi že vsi tisti, ki so povzročili veliko oškodovanje državnega proračuna zaradi netransparentne porabe javnega denarja za ta dejanja odgovarjali. V naši državi pa zaskrbljujoče sistem vedno najprej »polovi male ribe«, medtem ko velike ostanejo izven dometa. Zagotovo ne po naključju.

Ali so vas kot pravnico vse zaslišane priče in pregledano gradivo prepričalo, da so nekatere osebe kot so hotele predstaviti bile zavedene glede nabave medicinskih pripomočkov oziroma v tem primeru stentov?

Nikakor. Te osebe se še kako dobro zavedajo njihovih dejanj. Noben izgovor ne pomaga, ko se krši pravni red. Vsi smo pred zakonom enaki in smo ga dolžni spoštovati. Tu izjem ni. In če bi vsi sistemi v Sloveniji delovali, potem takšnih blamaž in takšne kraje javnega denarja sploh ne bi bilo. Ampak nekomu, ki ima v rokah škarje in platno ta sistem ustreza in dokler bo temu tako, sprememb k poti pravice ne bo.

 

Foto: SDS

Ste tudi zelo aktivna predsednica Delavske zveze, ki deluje pod vodstvom Slovenske demokratske stranke. Kot že samo ime pove veliko poudarek dajete na delavskem razredu? Ali nam lahko poveste, na kateri dosežek, ki ste ga v svojem mandatu dosegli najbolj ponosni in kako je po vašem poskrbljeno za delavske pravice v Sloveniji?

Delavska zveza SDS je zveza prizadevanja in udejstvovanja pri iskanju poti za Socialo, Demokracijo ter Solidarnost delavk in delavcev ter državljank in državljanov, ki so zaradi nerazumnih ukrepov vlade potisnjeni na rob družbe in so posledično marginalizirani. Delavska zveza SDS temelji na načelih pravne in socialne države, razvoju Slovenije in socialni varnosti državljanov. Delavska zveza si tako v svojem delovanju prizadeva opozarjati na uveljavljanje minimalne socialne varnosti državljanov, vzpodbuja zaposlovanje mladih in starejših delavcev ter ranljivih družbenih skupin z aktivno politiko zaposlovanja, vzpodbuja varne in kakovostne zaposlitve ter si prizadeva za zmanjšanje števila prekarnih zaposlitev. Obenem nadzira delovanje Zavoda RS za zaposlovanje in Inšpektorata RS za delo. Poudarja pomen izobraževanja ter vseživljenjskega učenja, ki naj bo dostopno slehernemu državljanu. Pod mojim vodstvom smo dosegli tudi sprejetje resolucije na kongresu SDS, s katero smo se zavezali, da v kolikor bo stranka SDS sodelovala v Vladi Republike Slovenije bo minimalna plača urejena na urno postavko, v katero ne bo dovoljeno vštevati raznih dodatkov, ki so taksativno našteti v Zakonu o minimalni plači. Vendar so to naše prizadevanje nekatere stranke hitro povzele in to pričele izrabljati za nabiranje političnih točk, kljub temu, da ta njihova prizadevanja peljejo s figo v žepu. Za delavske pravice je v Sloveniji izredno slabo poskrbljeno. V Ustavi Republike Slovenije je zapisano v 2. členu, da je Slovenija pravna in socialna država. Republika Slovenija že dolgo ni več ne pravna in ne socialna država. Delavci s svojimi plačami ne zmorejo mesečnih stroškov, delavci z minimalno plačo so na robu socialne in pravne varnosti. Veliko bolj so izpostavljeni izvajanju pritiskov s strani delodajalca, saj se delodajalci zelo dobro zavedajo svoje premoči nad delavci in to s pridom izkoriščajo. Med zaposlenimi imamo tudi reveže in žal je vedno več takšnih, ki ne zmorejo več bremen mesečnih stroškov.

Največji naš uspeh, ki smo ga dosegli pod mojim vodstvom je sprejetje resolucije na kongresu SDS, s katero smo se zavezali, da v kolikor bo stranka SDS sodelovala v Vladi Republike Slovenije bo minimalna plača urejena na urno postavko, v katero ne bo dovoljeno vštevati raznih dodatkov, ki so taksativno našteti v Zakonu o minimalni plači. Vendar so to naše prizadevanje nekatere stranke hitro kopirale in to pričele izrabljati za nabiranje političnih točk, kljub temu, da ta njihova prizadevanja peljejo s figo v žepu.

Kakšen je vaš pogled na trenutno stanje glede zaposlenih v našem lokalnem okolju in kaj bi bilo po vaše pomembno sprejeti kot prioriteto, da bi se ta položaj v naši regiji izboljšal?

Gospodarska slika v naši regiji bi lahko vsekakor bila veliko boljša kot je trenutno. Samo spomnimo kako je pred leti uspešno poslovalo v Šentjurju znano podjetje Alpos, za katerega vsi vemo kako se je končala njegova zgodba. Res imamo v naši občini kar nekaj uspešnih podjetij kot sta Kemoplast in Tajfun, vendar bi bilo lahko s privlačnim gospodarskim okoljem takšnih uspešnih zgodb v naši občini še bistveno več.

Moje mnenje je, da bi lahko občina znižala prispevke, ki jih morajo trenutno plačevati podjetja, prav tako pa bi bilo potrebno več konstruktivnega sodelovanja med samo občino, občinskim svetom in gospodarstveniki, ki bi našli skupne rešitve za ustvarjanje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo. V Občini Šentjur je težava vsekakor tudi navezovalna cesta, ki bi omogočala lažji dostop do podjetij, in se nenazadnje tudi tovornjaki ne bi rabili več voziti čez center mesta Šentjur.

Kdor vas pozna ve da ste velika domoljubka zato bi vas prosili če nam lahko poveste kaj za vas pomeni ime dr. Jože Pučnik?

Dr. Jože Pučnik je zame oče slovenskega naroda, ki je Slovenijo nosil v srcu in je s svojo srčnostjo ter pogumom vztrajal na poti pravice in ni zatajil slovenskega naroda. 

Dr. Jože Pučnik je bil človek z veliko začetnico. Kljub vsem preizkušnjam, ki jih je doživel s strani jugoslovanske in komunistične oblasti, se je v Slovenijo vrnil z  enim samim namenom –  zaradi borbe, da bi Slovenke in Slovenci začeli živeti življenje, ki si ga zaslužijo. Dr. Jože Pučnik se je v prvi vrsti zavzemal za »majhnega« človeka, za njegov boljši jutri. Seveda z ustanovitvijo DEMOSA ni želel, da se stare politične elite v novi državi vtihotapijo v vsako poro naše družbe, ampak, da se ljudje, ki so delovali proti dobrobiti »majhnega« človeka izločijo iz našega življenja, saj lahko le tako postanemo uspešen narod. Dr. Jože Pučnik je bil nedvomno velik človek, k snovanju boljšega jutri za Republiko Slovenijo je bil pripravljen prisluhniti vsakomur, prav tako pa je bil vesel pomoči vsakega. Velikokrat je v tej želji pozabil tudi, da nekateri želijo s svojim udejstvovanjem škoditi njegovim nazorom in so se v to snovanje boljšega jutri vključili z željo po lastnih koristih.

V tem trenutku svoje »lovke« iz Ministrstva za delo družino, socialne zadele, invalide in enake možnosti umikajo Slovenski demokrati. Mesto bodo tako predali Stranki modernega centra in nas zanima kako vi gledate na minulo delo, ki so ga na ministrstvo opravili Socialni demokrati in kaj pričakujete od »novih« obrazov na pristojnem ministrstvu?

Delo Anje Kopač Mrak je bilo vsekakor nadaljevanje dela Ivana Svetlika. Tako, da lahko rečemo, da smo na omenjenem ministrstvu enako politiko spremljali praktično celih deset let, ki pa za ljudi ni prinesla nekih velikih in pomembnih premikov. Moj pogled na delo Anje Kopač Mrak sem velikokrat predstavljala tudi v blogih, kjer sem opozarjala, da toliko anomalij in nepravilnosti kot je bilo storjenih pod njenim ministrovanjem ni bilo storjenih še nikoli poprej.

Nedopusten precedens v njenem delu je vsekakor nerazumen in nečloveški odvzem dveh mladoletnih fantkov in to kar v vrtcu. Ministrica je na začetku odločno stopila v bran delavkam Centra za socialno delo Velenje, z zapletanjem položaja pa se je spretno umaknila. Spomnimo na zelo tragičen dogodek dveh mladoletnih fantkov, ki sta najprej ostala brez mame, posledično zaradi okoliščin primera tudi brez očeta in nazadnje še brez ljubezni starih staršev. In to zaradi nestrokovnega, nedopustnega in nečloveškega ravnanja javnih uslužbencev, po hierarhiji od Centrov za socialno delo, pa vse do ministrice.

Od nove ministrice ne pričakujem veliko. Razlog je v tem, da je bila Anja Kopač Mrak v preteklem mandatu kar dvakrat interpelirana in je vedno dobila podporo tudi stranke SMC. Iz tega lahko vidimo, da očitno SMC zagovarja politiko, ki jo je vodila Anja Kopač Mrak in bodo s takšno politiko tudi nadaljevali, ki pa vsekakor ne gre v dobrobit ljudi, ki bi potrebovali pomoč institucij, ki sodijo pod Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Foto: D.D.

Velikokrat svoje razmišljanje delite na blogih in v vašem zadnjem razmišljanju ste izpostavili besede novega predsednika vlade »V Sloveniji imamo hlev brez živine«. Na kakšno politiko nakazujejo te besede Marjana Šarca in kaj po vaše lahko pričakujemo od nove slovenske vlade? Če vemo, da že s temi besedami predsednik vlade ne more pokazati nekakšne verodostojnosti.

Moje mnenje je, da je nedopustno in nekredibilno izražanje predsednika Vlade Republike Slovenije. Najbolj me čudi odziv koalicijskih partnerjev. Prvi med enakimi je svoje ministre primerjal z zgornjim stavkom, takšno izražanje je za predsednika vlade nedopustno ter vsega obsojanja vredno.  

Sedaj pa se dotaknimo še malo lokalnega področja. Zakaj ste se odločili, da se podate v kandidaturo za županjo v Šentjurju?

Za mesto županje sem se odločila, ker je Šentjur mesto v katerem sem preživela mladost. Zadnja leta sem pričela opažati stagnacijo pri samem razvoju občine in velikokrat dobila občutek, da se določeni projekti, ki bi našim občankam in občanom izboljšali kakovost bivanja ne premaknejo z mrtve točke.

Vedno sem se zavedala in se zavedam, da lahko le z proaktivnim sodelovanjem ustvarimo naš boljši jutri. S tem razlogom sem se odločila, da se bom pogumno podala v izziv za zasedbo mesta županje Občine Šentjur, ker bom tako lahko konkretno in učinkovito reševala težave, ki se pojavljajo pri naših občankah in občanih v njihovem vsakdanjem življenju. Čas je za veter sprememb na bolje za vse v Občini Šentjur.

S katerimi projekti boste poskušali v Šentjurju doseči, da bo postalo mesto in občina v katero si bodo želeli prihajati tako mladi kot vse generacije?

V času mojega županovanja si bom prizadevala za postavitev centralnega otroškega igrišča v mestu Šentjur. Vsekakor podobne javne površine potrebuje preostalih 12 krajevnih skupnosti. Povečati moramo kapacitete v Domu starejših Šentjur ter urediti celovito zdravstveno oskrbo v vseh predelih naše občine. Za kmete, ki želijo oživiti degradirana območja moramo znižati trenutne visoke obremenitve.

V občino bom poskušala privabiti visokokvalificirane posameznike in podjetja, ljudje morajo začeti preživljati svoj prosti čas kvalitetno, sama občina se mora pričeti trajnostno razvijati, predvsem pa moramo poskrbeti, da se prično vse krajevne skupnosti in njihovi krajani proaktivno vključevati v razvoj občine.

Kot sem že omenila v našem pogovoru je potrebno projekt navezovalne ceste premakniti iz mrtve točke ter poskrbeti za izgradnjo novega gasilskega doma. Šolski center Šentjur mora pridobiti novo telovadnico, Glasbena šola Šentjur pa mora pričeti delovati na eni lokaciji.

V kolikor postanete županja nas zanima ali si boste prizadevali, da potrebe občine prenesete prek lokalnih poslancev v sam Državni zbor Republike Slovenije in do Vlade Republike Slovenije?

Vsekakor bom naredila vse, da bo v Šentjurju zaživelo konstruktivno sodelovanje med županjo in lokalnimi poslanci. Vsak pomemben projekt, ki se dotika naše občine je potrebno uskladiti z našimi poslanci, ker le tako lahko potem v hramu demokracije z dejstvi in na konstruktiven način zagovarjajo zamisli in potrebe občine.

V kolikor prihaja do takoimenovanih »šumov« v komunikaciji med županjo in poslanci lahko stvari hitro peljejo v smer iz katere je težko zopet najti pravo pot. V primeru Občine Šentjur je bil jasen pokazatelj nesodelovanja predlog Zakona o sanaciji Celjske kotline, ki ne zajema Občine Šentjur, ker župan ni bil pripravljen prisluhniti lokalnim poslankam. Pri tako pomembnih projektih je potrebno preseči ovire, takšne in drugačne ob strani in vedno delovati v dobrobit občank in občanov.

Foto: M.C.

V kolikor bo temu tako nas zanima kako boste lokalne predstavnike prepričali, da so določeni projekti nujno potrebni in da jih je potrebno realizirati, da ne bo prihajalo do blamaž kot so se dogajale v preteklem sestavu Državnega zbora Republike Slovenije, ko določeni lokalni predstavniki niso podprli lokalnih projektov?

Vrata župana morajo biti vedno odprta za vsakega občana in občanko, da lahko pride s konstruktivnim predlogom in rešitvijo do besede. Zato je še kako pomembno, da župan sodeluje z ljudmi, da ve kakšne so njihove potrebe. Lokalne poslance je namreč potrebno prepričati, da je sodelovanje še kako pomembno za vse občanke in občane, kot tudi samo občino in ne le nekaj posameznikov. Občina je namreč skupnost, v kateri se moramo dobro počutiti vsi, da lahko govorimo o visoki kvaliteti bivanja.

Foto: SDS

Za konec nas zanima kaj bi sporočili vsem, ki pravijo, da so apolitični in jih politika ne zanima ter kako bi ljudi prepričali v dejstvo, da je volilna pravica največje bogastvo ter najvišja moč v demokraciji?

Osebno sem mnenja da apolitičnost ne obstaja. Vsak človek ima o vsaki zadevi neko določeno mnenje in to mnenje je pomembno, da razjasni in pojasni. Ljudje se premalo zavedajo, da nam je šele slabih 30 let dano, da lahko svoje mnenje jasno in  glasno izrazimo. V preteklosti se je žal zaradi razmišljanja s svojo glavo ljudi zapiralo ali pa se jim je zgodilo še kaj hujšega.

Zato bi vsem rada povedala, da se naj prično aktivno vključevati v družbeno – politično življenje, ker le tako bodo lahko ustvarjali življenje po svojem okusu. In naj gredo na vsake volitve, referendum ter oddajo svoj glas, ker vsak glas šteje in z vsakim glasom lahko izrazimo kaj si v bližnji in daljni prihodnosti želimo.

Naši odgovorni urednici mag. Mojci Inkret se zahvaljujemo za odgovore, s katerimi nam je orisala njen pogled na politično dogajanje tako na državni kot lokalni ravni in ji želimo veliko sreče pri njenih novih izzivih.

 

A.M.