V teh dneh, ko je kampanja pred prihajajočimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami v polnem teku, nas na vsakem koraku obdajajo različne obljube in vabila, zakaj naj izberemo točno določeno stranko. Ob tem se mi premnogokrat postavlja vprašanje, na podlagi kakšnih stvari se ljudje odločajo, da izberejo točno določeno stranko?

To vprašanje se mi postavlja zaradi tega, ker se mi v spomin znova in znova prikradejo predvolilne obljube, ki jih je trenutno še največja parlamentarna stranka ponujala skozi svojo kampanjo pred zadnjimi štirimi leti. Takrat je iz vsakega propagandnega materiala, ki ga je izdala še takratna Stranka Mira Cerarja, kar »kričala« »morala in etika«. Tako so več kot uspešno ljudi prepričali, kako v Sloveniji potrebujemo »novo politiko in posledično večjo blaginjo«. Pa smo ti dve stvari dobili? Odgovor je vsekakor pritrdilen.

Vsekakor smo pridobili novo »moralo in etiko«, vendar na žalost takšno, ki velja le za določeno elito in družbeni razred. Da smo z izvolitvijo nove stranke brez konkretnega programa dejansko pridobili novi pojem morale in etike dokazujejo prenekatera dejstva. Po novem je morala in etika postalo to, da predsedniku največje opozicijske stranke protiustavno odvzameš mandat, ki ga je pridobil z največjim dostojanstvom v demokraciji. Z volitvami! Dokaz o novi morali in etiki je pokazal tudi minister za finance dr. Dušan Mramor, ki je na tako »moralen in etičen način« zaslužil enormne vsote za stalno pripravljenost, enako velja za ministrico za izobraževanje dr. Stanislavo Setnikar Cankar. Potem se spomnimo na »moralno in etično« delovanje ministrice za izobraževanje z »rekordno« dolgim mandatom Klavdije Markeš, katere magistrsko delo je po poročanjih medijev plagiat. Vsekakor je »moralno in etično« delovanje tudi ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki je za zaključek svojega mandata za samo »češnjo« na torti dosegla »sesutje« otroške srčne kirurgije.

Ob vsem tem naštetem ne gre drugače, da ne bi razmišljala o tem, da leva politična opcija še vedno ni prerezala »popkovine« z bivšim sistemom. In zakaj? Ker je za prejšnji sistem Milovan Đilas v svoji knjigi Novi razred o morali in etiki o takratnem sistemu zapisal: »Ta kastni duh in morala, ki sta spremenljiva in nepopolna, sta prešla dolg in raznovrsten razvoj in sta bila pogosto tudi spodbuda za nadaljnji vzpon novega razreda. Končni rezultat tega razvoja je nastanek posebnih vrst moralnih norm za različne kaste, ki pa so vedno podrejene praktičnim potrebam oligarhije. Nastanek te kaste se v grobem ujema z vzponom novega razreda in njegovo opustitvijo splošnočloveških etičnih kategorij oziroma z »neizbiranjem sredstev za dosego cilja« in ravno po tem principu je v zadnjih štirih letih delovala naša vlada. In ko sem na začetku povedala, da smo pridobili »novo moralo in etiko« ter »novo politiko« sem mislila skrajno resno. Samo na žalost se le-ta ni zgodila za večino volivcev in volivk, ki so dali glas Stranki Mira Cerarja in za ostale državljane, ampak zanje same.

Zaradi vsega naštetega se upravičeno lahko vprašamo: Ali so ljudje pred štirimi leti želeli te vrste sprememb? Odgovor je zagotovo ne. In zato vsi, ki boste v zadnjem tednu kampanje razmišljali, kako in komu zaupati vaš glas, naj vam povem, da je najbolj pametna izbira tista, na podlagi katere boste lahko vaše predstavnike ali kateregakoli od politikov vsak dan vprašali, ali je izpolnil to in to zadevo. Danes poslance Stranke modernega centra težko vprašate, ali so izpolnili točno določeno zadevo. Saj v volilni kampanji pred štirimi leti niso dali nobene konkretne rešitve, zato jih tudi o izpolnjenih stvareh ne morete povprašati. Zato me zanima, če si želite še štirih let takšnega vladanja ali boste svoj glas oddali nekomu, ki vam skozi jasno in konkretizirano shemo ponuja rešitve, ki ne bodo pomagale samo določeni »kasti«, ampak bodo po štirih letih nudile bistveno večjo blaginjo in ugodje vsakemu državljanu in državljanki našega raja pod Alpami?

Foto: NOVA24TV

Volite preudarno, vaš glas za Slovensko demokratsko stranko je glas za Slovenijo in za vse Slovenke in Slovence.

 

Prvotno objavljeno na spletni strani sds.si.